Foto: AFP/Scanpix

Vācija trešdien pauda šaubas, vai Izraēla pēc paziņojuma par ebreju kolonistu mājokļu būvniecības paātrināšanu Rietumkrastā joprojām vēlas panākt divu valstu risinājumu.

Izraēla otrdien apstiprināja 2500 jaunu ebreju kolonistu mājokļu celtniecību Rietumkrastā, un vairumu jauno mājokļu plānots uzcelt esošajās apmetnēs.

"Savā mērogā un politiskajā iespaidā tas pārspēj visu pēdējos mēnešos redzēto," sacīja Vācijas Ārlietu ministrijas preses pārstāvis Martins Šēfers.

Tas un solījumi paplašināt apmetnes nākotnē "liek mums šaubīties, vai Izraēlas valdība joprojām ir uzticīga divu valstu risinājumam, kā tā ir atkārtoti teikusi", sacīja Šēfers.

Izraēlas varasiestādes svētdien apstiprināja 566 ebreju kolonistu mājokļu būvniecību palestīniešu apdzīvotajā Austrumjeruzalemē, atsākot ebreju kolonistu apmetņu celtniecības plānu īstenošanu, kas bija atlikta, līdz ASV prezidenta amatā būs stājies izteikti proizraēliski noskaņotais Donalds Tramps.

Otrdien Izraēla apstiprināja 2500 jaunu ebreju kolonistu mājokļu celtniecību Rietumkrastā.

Palestīniešu amatpersonas nosodījušas Izraēlas plānus, paziņojot, ka tie grauj cerības uz mieru.

Nu jau bijušā ASV prezidenta Baraka Obamas administrācijas pēdējās nedēļās Izraēla atturējās no jauniem soļiem apmetņu paplašināšanā, baidoties no reakcijas ANO Drošības padomē.

ANO Drošības padome 23.decembrī pieņēma rezolūciju, kurā pieprasīts Izraēlai apturēt ebreju apmetņu būvniecību palestīniešu teritorijās, jo ASV negaidīti atteicās izmantot savas veto tiesības Drošības padomē šīs rezolūcijas bloķēšanai.

Liela daļa starptautiskās sabiedrības uzskata ebreju kolonistu apmetnes okupētajās palestīniešu teritorijās pa nelegālām un atbalsta palestīniešu valsts izveidošanu, tomēr to līdz šim nav izdevies panākt, kamēr apmetnes turpina augt arvien lielākas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!