Foto: Reuters/Scanpix

Pēc tam, kad koalīcijas partneri – "Tēvzemes" un "Res Publica" savienība (IRL) un Sociāldemokrātiskā partija (SDE) – atteikušies sadarboties, Igaunijas premjers un "Reformu partijas" līderis Tāvi Reivass paziņojis, ka bez cīņas neatkāpsies, vēsta "Delfi.ee".

Premjers pēc savas partijas valdes sēdes otrdienas rītā atzina, ka līdzšinējā koalīcija virs nespēj pastāvēt, jo IRL un SDE ir mainījušas kursu "pa kreisi", bet tādēļ "Reformu partija" nepadosies.

Viņš atklāja, ka vēlas tikties ar tiem, kuri uzskata, ka valdība kaut ko dara nepareizi. Tādēļ viņš vēlas pēc iespējas drīzāk šo jautājumu padarīt atklātu, bet pirms tam uzrunāt parlamentu, nākot klajā ar politisku paziņojumu.

Reivass norādīja, ka viņš vēlas ieskatīties acīs deputātiem pirms tie sāk "vest valdību pa kreisi".

Iepriekš ziņots, ka pirmdien Igaunijas parlamentā iesniegts ierosinājums izteikt neuzticību Reivasam, kuru parakstījis 41 deputāts no opozīcijā esošās "Centra partijas", "Konservatīvās tautas partijas" un "Brīvās partijas".

Kā vēsta Igaunijas sabiedriskā raidorganizācija ERR, neuzticības balsojums parlamentā gaidāms ne agrāk kā trešdien. Lai izteiktu neuzticību valdības vadītājam, par to ir jānobalso vismaz 51 no 101 parlamenta deputāta, bet opozīcijas partijām kopā ir tikai 42 mandāti.

Jau vēstīts, ka SDE un IRL pirmdien atteicās piedalīties koalīcijas padomes sēdē un sasauca valdes sēdes.

Pēc tām IRL valde paziņoja, ka valdībā trūkst uzticēšanās, kas nepieciešama sadarbībai un piedāvāja Reivasam pašam atkāpties no premjera amata. Arī SDE valde pirmdien piedāvāja Reivasam atkāpties un nolēma sākt konsultācijas par valdošās koalīcijas veidošanu.

Par potenciālo premjeru no opozīcijas spēku rindām varētu kļūt "Centra partijas" priekšsēdētājs Jiri Ratass, kurš gan līdz šim atteicies atteicās apstiprināt izskanējušo informāciju, ka IRL un SDE viņam piedāvājuši premjera amatu.

Tikmēr Igaunijas ārlietu ministrs, Reformu partijas priekšsēdētāja vietnieks Jirgens Ligi izteicies, ka jau sen novērojis "politiskās prostitūcijas pazīmes" no koalīcijas partneru puses, un pašreizējās valdības sabrukumā neesot saskatāma nekāda loģika.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!