Vatikāns otrdien apstiprināja priesteru un katoļu misionāru seksuālās uzmākšanās gadījumus mūķenēm, bet uzsverot, ka tas noticis atsevišķos pasaules reģionos. Vatikāna pārstāvis Hoakins Navarro-Valss sacīja, ka pāvests "ir informēts par problēmu" un ka pie šī jautājuma strādā bīskapi un citi Vatikāna darbinieki.
"Dažas negatīvas situācijas nevar iznīcināt bieži vien varonīgi lojālo lielāko vairākumu reliģisko cilvēku un priesteru," uzsvēra Navarro-Valls.

Vatikāns atbildēja uz mediju ziņojumiem, ka seksuālās uzmākšanās problēma garīdzniecībā varētu būt daudz plašāka nekā agrāk uzskatīts.

Romas laikraksts "La Repubblica" otrdien pārpublicēja pagājušajā nedēļā izdevumā "National Catholic Reporter" (NCR) ievietoto ziņojumu.

ASV Kanzasas štatā bāzētais izdevums citēja vairākus Vatikāna arhīva dokumentus, kuros minēti gadījumi, ka mūķenes izvarojuši vai seksuāli izmantojuši viņu vīriešu kolēģi, dažos gadījumos pret kādiem pakalpojumiem. Dažas mūķenes mudinātas lietot kontraceptīvās tabletes un izdarīt abortus.

Vienā gadījumā kāda mūķene esot mirusi pēc tam, kad priesteris licis viņai izbeigt grūtniecību. Citā NCR pieminētajā gadījumā, kādā bīskapijā grūtniecības stāvoklī bijušas 29 mūķenes. Vecākā mūķene, kas vērsusies pie vietējā bīskapa pēc palīdzības, tikusi atcelta no posteņa.

NCR vēstīja, ka problēma vissmagākā esot Āfrikā, kur priesteri izmanto mūķenes, baidoties inficēties ar AIDS no prostitūtām.

Par seksuālās uzmākšanās gadījumiem garīdzniecībā tiek ziņots no Brazīlijas, Īrijas, Itālijas, Filipīnām un ASV.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!