ASV prezidents Baraks Obama paziņojis, ka papildu 1500 ASV karavīru nosūtīšana uz Irāku iezīmē "jaunu fāzi" cīņā pret islāmistu grupējumu "Islāma valsts" (IV), vēsta raidsabiedrība BBC.

"Pirmā fāze bija panākt, lai Irākas valdība būtu visus pārstāvoša un uzticama -, un mēs to esam izdarījuši," intervijā telekanālam CBS paziņoja Obama. Tagad, tā vietā, lai vienkārši apturētu IV ofensīvu, ir pozīcijas, lai sāktu uzbrukumu, viņš papildināja.

1500 uz Irāku nosūtītie karavīri gandrīz dubulto valstī esošo ASV armijnieku skaitu. Amerikāņu uzdevums ir atbalstīt un apmācīt Irākas armiju, bet tie nepiedalīsies kaujas operācijās.

ASV karavīri tiks izvietoti dažādās vietās, lai apmācītu deviņas Irākas armijas un trīs kurdu zemessardzes (pešmergas) brigādes, teikts Pentagona paziņojumā.

ASV vadītā koalīcija kopš augusta palīdz irākiešu un kurdu sauszemes vienībām ar simtiem gaisa triecienu pa IV pozīcijām. Irākas spēki tagad atguvuši daļas no Beidžī pilsētas, kur atrodas valsts lielākā naftas pārstrādes rūpnīca.

"Gaisa triecieni bija ļoti efektīvi, degradējot IV spējas un palēninot viņu uzbrukumu. Tagad mums vajag sauszemes spēkus, Irākas sauszemes spēkus, kas var sākt viņus spiest atpakaļ," skaidro Obama.

Vēstīts, ka radikālais grupējums "Islāma valsts" ir nostiprinājies Sīrijas pilsoņu kara laikā. Kaujinieki, kuri publiski izpildījuši nāvessodus ārvalstu žurnālistiem un tiek apsūdzēti masu slepkavībās, šogad straujā ofensīvā iekaroja plašas teritorijas Irākā, kā arī kontrolē daļu Sīrijas.

ASV un to sabiedroto koalīcija, tai skaitā Lielbritānija, Francija un Austrālija, veic uzlidojumus islāmistu pozīcijām, lai palīdzētu apturēt "Islāma valsts" uzbrukumu. 

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!