Foto: Reuters/Scanpix

Kaujinieku grupējuma "Taleban" un citu nemiernieku grupējumu līderi varēs kandidēt 2014.gada aprīli gaidāmajās Afganistānas prezidenta vēlēšanās, trešdien paziņoja Neatkarīgās vēlēšanu komisijas vadītājs Fazils Ahmads Manavi.

"Mēs pat esam gatavi bruģēt ceļu, lai bruņotās opozīcijas pārstāvji, lai tie būtu no "Taleban" vai "Hezb-i-Islami", varētu piedalīties vēlēšanās vai nu kā balsotāji, vai kandidāti," Manavi teica preses konferencē, uzsverot, ka vēlēšanās "nebūs diskriminācijas".

"Hezb-i-Islami" ir bijušā premjerministra Gulbudina Hekmatijara izveidota frakcija, kas cīnās nemiernieku pusē pret pašreizējā Rietumu atbalstītā prezidenta Hamida Karzaja valdību.

Saskaņā ar Afganistānas vēlēšanu sistēmu kandidāti prezidenta amatam jāizvirza līdz 2013.gada 6.oktobrim, bet vēlēšanu komisija 16.novembrī izsludinās pilnu kandidātu sarakstu pēc tam, kad būs izvērtējusi viņu atbilstību kandidātam izvirzītajām prasībām.

Afganistānas prezidenta vēlēšanas notiks 2014.gada 5.aprīlī, tātad dažus mēnešus pirms NATO kaujas spēku galīgās izvešanas no Afganistānas, trešdien preses konferencē oficiāli paziņoja Neatkarīgā vēlēšanu komisija, solot, ka sākotnējie vēlēšanu rezultāti tiks paziņoti 24.aprīlī, bet galīgie rezultāti – 14.maijā. Nepieciešamības gadījumā 28.maijā tiks rīkota otrā vēlēšanu kārta.

Karzajs pašlaik atrodas amatā otru termiņu. Konstitūcija liedz Karzajam kandidēt uz trešo prezidentūras termiņu. Opozīcijas grupējumi bija izdarījuši spiedienu uz viņu, cenšoties panākt, lai Karzajs paziņotu prezidenta vēlēšanu datumu.

Viņš ir vienīgais vēlētais valsts vadītājs Afganistānā pēc tam, kad ASV vadītā iebrukumā 2001.gada rudenī tika gāzts Afganistānas talibu režīms.

Prezidenta vēlēšanas Afganistānā notiks laikā, kad starptautiskie spēki gatavosies pabeigt savu karavīru izvešanu no Afganistānas. NATO vadītie spēki plāno to pabeigt līdz 2014.gada beigām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!