Foto: AP/Scanpix
Venecuēlas un Nikaragvas prezidenti paziņojuši, ka gatavi sniegt politisko patvērumu bijušajam ASV izlūkdienestu darbiniekam Edvardam Snoudenam, kurš publiskoja datus par plašu ASV elektronisko un sociālo tīklu "monitorēšanas" programmu un kuru ASV izsludinājušas starptautiskā meklēšanā par slepenas informācijas izpaušanu, ziņo ārvalstu masu mediji.

Pašlaik Snoudens atrodas Krievijā, starptautiskās lidostas "Šeremetjevo" tranzīta zonā, taču viņš nevēlas palikt Krievijā.

Aģentūra "Reuters" ziņo, ka Venecuēla un Nikaragva saņēmušas Snoudena lūgumu sniegt viņa politisko patvērumu un paudušas gatavību apmierināt viņa lūgumu.

Venecuēlas līderis Nikolass Maduro paziņojis, ka nolēmis piedāvāt patvērumu "jaunajam amerikānim Snoudenam, lai viņš varētu ierasties Bolivara un Čavesa dzimtenē". Maduro uzskata, ka Snoudens nav pastrādājis neko citu, kā vien atklājis patiesību, un pēc tam viņu sākusi "vajāt pasaulē varenākā impērija", vēsta "Interfax".

Pirms tam arī Nikaragvas prezidents Daniels Ortega paziņojis, ka gatavs apmierināt Snoudena lūgumu par politisko patvērumu. "Mums ir atvērta valsts, un mēs ar cieņu izturamies pret tiesībām uz patvērumu. Protams, ka mēs ar prieku uzņemsim Snoudenu un nodrošināsim viņam patvērumu Nikaragvā," paudis Ortega.

Iepriekš arī Bolīvijas prezidents Evo Moralss paziņojis, ka gatavs uzņem cilvēkus, "kuri atmasko spiegošanu". Tiesa, Bolīvija nav saņēmusi Snoudena lūgumu par patvērumu.

Jau vēstīts, ka Snoudens lūdzis patvērumu vēl sešām valstīm, kuras gan netiek nosauktas. Iepriekš Snoudens politisko patvērumu lūdzis 21 valstij - Austrijai, Bolīvijai, Brazīlijai, Venecuēlai, Vācijai, Indijai, Īrijai, Spānijai, Itālijai, Ķīnai, Kubai, Nīderlandei, Nikaragvai, Norvēģijai, Polijai, Krievijai, Somijai, Francijai, Šveicei, Islandei un Ekvadorai. Daudzas no šīm valstīm Snoudena lūgumu jau noraidījušas.

Snoudena patvēruma lūgumu noraidījusi Francija, Itālija, Nīderlande, Polija, Austrija, Somija, Īrija un Spānija. Vienīgā no Eiropas Savienības (ES) dalībvalstīm, kuras varasiestādes vēl izvērtē Snoudena lūgumu, ir Vācija.

Tikmēr ASV cenšas panākt Snoudena atgriešanos dzimtenē un apgrūtina viņa pārvietošanos citur pasaulē.

Snoudens strādājis ASV Nacionālās drošības aģentūrā. Viņš aizbēdzis no ASV un publiskojis datus par plašu ASV izspiegošanas programmu, kas aptver visu pasauli. No ASV Snoudens sākumā devies uz Honkongu, bet vēlāk nokļuvis Maskavas lidostā, no kurienes cer tikt uz kādu valsti, kas sniegs viņam politisko patvērumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!