Foto: AP/Scanpix

Vētrā "Sendija" ("Sandy") bojāgājušo skaits ASV un Kanādā ir pieaudzis līdz 43 cilvēkiem, no kuriem 18 zaudējuši dzīvību Ņujorkas pilsētā, otrdien paziņoja vietējās amatpersonas.

Domājams, ka bojāgājušo skaits vēl pieaugs, jo vairāki cilvēki ir pazuduši bez vēsts.

Ir ziņots par bojāgājušajiem Konektikutas, Mērilendas, Ņujorkas, Ņūdžersijas, Ziemeļkarolīnas, Pensilvānijas, Virdžīnijas un Rietumvirdžīnijas štatos. Kanādā ir gājusi bojā viena sieviete Toronto pilsētā, kuru nogalināja vēja nestas atlūzas.

"Sendija" pagājušonedēļ kā orkāns plosījās Karību jūras salās, tur prasot 67 cilvēku dzīvības, tostarp vienu ar ASV asociētajā valstī Puertoriko. "Sendija" pirmdien reducējās no orkāna par ciklonu, kura centrs sasniedza sauszemi Ņūdžersijas štatā pie Atlantiksitijas, atnesot stipras lietusgāzes un vēju, plūdus un sniegu.

Bojāgājušo skaits Ņujorkas štatā ir pieaudzis līdz 23 cilvēkiem pēc Ņujorkas pilsētas mēra Maikla Blūmberga paziņojuma par vismaz 18 cilvēku bojāeju šajā pilsētā.

Ņūdžersijā gāja bojā trīs cilvēki, tai skaitā divi vecāki, kurus automobilī sadragāja krītošs koks.

Pensilvānijā dzīvību zaudēja četri cilvēki, no kuriem vienu nogalināja krītošs koks un cits gāja bojā, sagrūstot mājai.

Konektikutā reģistrēti četri ar vētru saistīti nāves gadījumi, un viens no bojāgājušajiem ir ugunsdzēsējs.

Ziemeļkarolīnā reģistrēti divi bojāgājušie, tai skaitā sieviete no vētrā nogrimušā kuģa "Bounty" un kokā ietriecies autovadītājs.

Virdžīnijas štata galvaspilsētā Ričmondā gāja bojā automašīnas šoferis un pasažieris.

Mērilendā reģistrēti trīs bojāgājušie, no kuriem divi zaudēja dzīvību autoavārijās un trešo sadragāja viņa mājai uzkritis koks.

Rietumvirdžīnijā gāja bojā sieviete, kuras automobilis vētras izraisītā sniegputenī sadūrās ar kravasmašīnu.

"Sendija" kļuva vājāka, otrdien virzoties dziļāk iekšzemē, bet vēl arvien var izraisīt brāzmainus vējus un plūdus ASV austrumkrastā, paziņoja ASV Nacionālais orkānu centrs.

ASV varas iestādes ir brīdinājušas par "bezprecedenta" draudiem cilvēku dzīvībai un īpašumam un evakuējušas simtiem tūkstošu iedzīvotāju.

Vētrā krītoši koki ir pārrāvuši elektrolīnijas, pārtraucot elektroapgādi vismaz astoņiem miljoniem mājsaimniecību un uzņēmumu. "Sendijas" dēļ arī apturēta sabiedriskā transporta kustība un aviosatiksme ASV austrumkrastā.

Ir gaidāms, ka vētras centrs trešdien no ASV pārvietosies uz Kanādu.

Ņujorkas akciju birža (NYSE) un šajā pilsētā esošā akciju birža NASDAQ, kas pirmdien un otrdien nestrādāja "Sendijas" dēļ, plāno atsākt darbību trešdien.

Tiek prognozēts, ka "Sendija" skars vairāk nekā 60 miljonus amerikāņu un nodarīs zaudējumus līdz 20 miljardu ASV dolāru (10 miljardu latu) apmērā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!