Eiropas aviācijas gigants "Airbus" ceturtdien Tulūzā demonstrēja savu jaunāko lepnumu – "Beluga XL", liecina preses aģentūru uzņemtās fotogrāfijas. Tā esot viena no lielākajām lidmašīnām pasaulē.

Aptuveni 10 000 cilvēku acu priekšā par "debesu vali" dēvētā lidmašīna pacēlās un apmeta plašu loku debesīs. Lai vēl vairāk nostiprinātu savu "vaļa" tēlu, lidmašīna pat izkrāsota kā smaidīgs valis.

Lidaparāts īpaši izstrādāts, lai pārvadātu lielas lidmašīnu detaļas. Kā liecina nosaukums, "Beluga XL" ir kravas lidmašīnas "Beluga" palielināta versija, kura esot par 30% ietilpīgāka par priekšgājēju. Tas ļauj debesu milzim pārvadāt vienlaicīgi pat divus "Airbus A350 XWB".

"Beluga XL" lidaparāts sver 53 tonnas, ir 63,1 metru garš, 60,3 metrus plats un 18,9 metrus augsts. Tā spārnu platība esot 361,6 kvadrātmetri, svars 125 tonnas, bet papildus kravā lidmašīna spēj pacelt līdz 53 tonnām. Savukārt vienā reizē tā var pieveikt vairāk nekā 4000 kilometrus. Milzīgās lidmašīnu uz priekšu dzen divi "Rolls-Royce Trent 700 Turbofan" dzinēji.

Lidmašīna galvenokārt paredzēta "Airbus" konglomerāta vajadzībām, pārvietojot lidaparātu detaļas starp dažādām tā Eiropas rūpnīcām. Kopumā plānots uzbūvēt piecas šādas lidmašīnas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!