Turcijas prezidenta Redžepa Tajipa Erdogana miesassargi otrdien iesaistījušies sadursmēs ar protestētājiem pie Turcijas vēstnieka mājas Vašingtonā, vēsta "Radio Brīvā Eiropa" (RFE/RL).

Incidents notika laikā, kad Erdogans otrdien Vašingtonā tikās ar ASV prezidentu Donaldu Trampu. Pret Erdogana politiku noskaņoti protestētāji, tostarp armēņi un kurdi, apgalvo, ka viņiem uzbrukuši Turcijas līdera atbalstītāji un personīgās apsardzes vīri.

Turcijas valsts ziņu aģentūra "Anadolu" apstiprina, ka prezidenta apsardze bija iesaistīta incidentā, taču, tas noticis reaģējot uz protestētāju provokācijām. Erdogana atbalstītāji norāda, ka konfliktu sākusi otra puse.

Kā redzams videoierakstā, uzvalkos ģērbti kungi ar kājām spārda zemē guļošus protestētājus.

Saistībā ar incidentu divi cilvēki ir aizturēti, viens no tiem apsūdzēts uzbrukumā policistam, informēja Vašingtonas policijas runasvīrs Dastins Sternbeks. Viņš precizē, ka konfliktā bija iesaistītas divas cilvēku grupas, taču vairāk informācijas atklāt atteicās.

Sadursmēs deviņi cilvēki guvuši ievainojumus, divi no tiem cietuši smagi un ir nogādāti slimnīcā, informēja vietējo ārkārtas dienestu pārstāvis Dougs Bučanans.

Raidsabiedrība NBC vēsta, ka incidenta brīdī Erdogans atradies vēstnieka rezidencē, bet viņa atbalstītāju grupa ieradusies sveikt vizītē ieradušos turku prezidentu.

Starp protestētājiem bija Amerikas armēņi un Turcijas kurdu atbalstītāji. Armēnija jau sen pieprasa, lai Turcija uzņemas atbildību par Osmaņu impērijas laikā notikušo armēņu slaktiņu, ko daudzas valstis ir atzinušas par genocīdu.

Savukārt kurdi gadu desmitiem cīnās par pašnoteikšanās tiesībām Turcijas teritorijā. Jāatzīmē, ka Erdogana tikšanās ar Trampu notiek laikā, kad Ankaras neapmierinātību izraisījusi ASV vienošanās par kurdu kaujinieku apbruņošanu Sīrijā. Turcija Sīrijā pret grupējumu "Daesh" karojošās kurdu grupas uzskata par saistītām ar terorismu.

Šī nav pirmā reize, kad Erdogana apsardze ārvalstīs iesaistās konfliktā ar protestētājiem, atgādina RFE/RL. 2016. gada martā Turcijas prezidenta miesassargi saķērās ar protestētājiem un žurnālistiem Vašingtonā pie domnīcas, kur Erdogans uzstājās ar runu par ārpolitiku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!