Foto: Kadrs no video

Kamēr vairums ASV vadīto starptautiskās koalīcijas dalībvalstu koncentrējušās cīņai pret teroristu grupējumu "Daesh" Irākas teritorijā, amerikāņi par galveno mērķi izvirzījuši organizācijas pilnīgu sagrāvi, kas nav iespējama bez džihādistu sakaušanas arī Sīrijā. Pēdējā laikā publiskoti vairāki video, kas parāda ASV sniegtā atbalsta apmēru kurdu spēkiem.

ASV politiķi un militārpersonas jau vairākkārt izteikušies, ka Sīrijā vienīgais reālais sauszemes spēks pret "Daesh" ir kurdu vadītie "Sīrijas Demokrātiskie spēki" (SDF). Šī militārā organizācija apvieno dažādus kurdu, arābu, turkmēņu un asīriešu grupējumus, kā arī to rindās karo liels skaits Rietumvalstu brīvprātīgo. Šie spēki jau ilgstoši saņem ASV palīdzību gan bruņojuma, gan transportlīdzekļu, kā arī izlūkošanas informācijas veidā.

Zināms, ka līdzās SDF pret "Daesh" karo arī ASV speciālo uzdevumu vienību karavīri, kuru skaits tiek lēsts no vairākiem simtiem līdz vairāk nekā tūkstotim. Viņu galvenais mērķis šobrīd ir "Daesh" pašpasludinātā kalifāta galvaspilsētas Rakas ieņemšana, kuru SDF ir ielenkuši un patlaban no džihādistiem atkaro rajonu pēc rajona.

ASV Jūras kājnieku pārstāvji nedēļas nogalē tviterī publiskoja video, kurā redzams, kā ar artilēriju visu diennakti jebkādos laikapstākļos tiek sniegta atbalsta uguns Rakā karojošajiem SDF. Seržanta Metjū Kalahana uzņemtajā video redzamas vairākas artilērijas vienības ar iespaidīgajiem "M777-A2" lielgabaliem.

To lādiņi aprīkoti ar tā dēvēto "XM1156" precizitātes sistēmu. Tā ar GPS un speciālu lādiņu galvās iebūvētu spārnu palīdzību spēj trāpīt mērķos ar ārkārtīgi lielu precizitāti. Lielos 155mm lielgabalus apkalpojošās artilērijas vienības iznīcina džihādistu pozīcijas, pašas atrodoties vairākus desmitus kilometru uz ziemeļrietumiem no kurdu aplenktā Rakas centra.

ASV karavīri Sīrijā gan iesaistās ne tikai kaujas operācijās, bet arī nodrošina drošības kontroles posteņus uz piekļuves ceļiem Rakai, iekarotajās teritorijās atjauno ceļus un tiltus, kā arī īsteno atmīnēšanas darbus un apmāca sabiedroto karavīrus.

CBS televīzijas filmēšanas grupa, apmeklējot vienu no kontrolpunktiem, pat pieredzēja, kā salīdzinoši netālu no filmēšanas vietas "Sīrijas Demokrātisko spēku" automašīnas šoferis uzbrauc uz "Daesh" paslēptas mīnas. Uzņemtajā video sižetā redzams, ka karavīrs ievainots, bet paspēj nokļūt līdz ASV karavīriem, meklējot palīdzību.

ISIS leaves behind a deadly path of destruction in Syria. US Marines and engineers are repairing some bridges#SDF/ #YPG@USMC @CENTCOM pic.twitter.com/LCzKdqqmBk— EndiZentarmi ✌ (@EndiZentarmi) June 28, 2017

Lai spētu sniegt palīdzību, un apgādāt gan savus, gan SDF spēkus, ASV jau pērn uzsāka militārās aviobāzes izbūvi kurdu kontrolētajā Sīrijas ziemeļdaļā pie Sarīnas pilsētas. Tajā ik dienas nolaižoties militārās transporta lidmašīnas "Boeing C-17 Globemaster" un mazākās "Lockheed C-130 Hercules".

Starp Kobanes un Rakas pilsētām izbūvētā aviobāze esot tikai viena no vairākām ASV karabāzēm kurdu pašpasludinātajā Rožavas apgabalā.

#US AB / Logistic base 35 km south of Kobani in Northern #Syria is in operational mode. pic.twitter.com/iecVSRb0SN— Aldin Abazović 🇧🇦 (@CT_operative) June 29, 2017

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!