Kurdu vadītie "Sīrijas demokrātiskie spēki" (SDS) otrdienas pēcpusdienā uzsākuši plaša mēroga operāciju, lai no teroristiskā grupējuma "Daesh" atkarotu Rakas reģionu, vēsta kaujinieku pārstāvji.

SDS vairākkārt un arī šobrīd atlikuši džihādistu pašpasludinātā kalifāta galvaspilsētas Rakas ieņemšanu, bet operācijā koncentrējas uz Rakas reģiona atkarošanu, kas ļautu netraucēti ielenkt nocietināto pilsētu, vēsta "ARA News". Operācijas mērķis ir arī izbeigt teroristu regulāros uzbrukumus kurdu spēku kontrolētajiem ciemiem Sīrijas Kobanes un Hasakas reģionos.

"Šo teritoriju attīrīšana šobrīd sākas no Rakas reģiona ziemeļiem. Mēs esam solījuši visiem mūsu karotājiem un cilvēkiem iznīcināt "Islāma valsti", lai kur tā arī nebūtu," norādījis kurdu pašpasludinātā autonomā Rožavas reģiona aizsardzības ministrs Ismets Šeihs.

Operācijā esot iesaistīti gandrīz visi SDS kaujinieki, kā arī kurdi saņem gaisa atbalstu no ASV vadītās koalīcijas.

"Šī operācija ir svarīga un tā turpinās spiedienu uz organizācijas pārstāvjiem Rakā. Tomēr nedrīkst pārvērtēt šīs kampaņas nozīmi. Vēl ir nepieciešams laiks, lai SDS vadītie spēki spētu izveidot koalīciju, kura savukārt no jauna varētu veidot Rakas pilsētas civilās un militārās struktūras "Daesh" aizvietošanai," medijs "ARA News" citē ASV bāzēto Tuvo Austrumu analītiķi Nokolasu Herasu.

ASV vadītās koalīcijas pārstāvji savukārt pirmdien ziņoja par septiņiem uzlidojumiem "Daesh" pozīcijām uz ziemeļiem no Rakas ar iznīcinātājiem un bezpilotu lidmašīnām. Uzlidojumi turpinājušies arī otrdien.

Pirms Sīrijas pilsoņu kara, kas ilgst jau piekto gadu, Rakas pilsētā dzīvoja aptuveni 220 000 cilvēku.

Operācija Rakas reģiona ieņemšanai uzsākta laikā, kad kaimiņvalsts Irākas spēki ar ASV vadītās koalīcijas gaisa atbalstu veic plašu ofensīvu pret "Daesh" pozīcijām Fallūdžā uz rietumiem no Bagdādes, atgādina kurdu medijs "Rudaw". Gan Fallūdža, gan Raka atrodas pie Eifratas upes, taču tās ir aptuveni 600 kilometrus tālu viena no otras.

Fallūdža bija pirmā "Daesh" kontrolētā pilsēta, kurā grupējumam izdevās pārņemt varu jau 2014. gada jūnijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!