Foto: Kadrs no video

Ziemeļkorejā ik gadu 25. jūnijā tiek atzīmēta Cīņas diena pret ASV imperiālismu, kuras laikā skolēni, studenti, kā arī sievietes piedalās mītiņos, aicinot atriebties agresoriem, vēsta oficiālais Ziemeļkorejas ziņu kanāls "North Korea Today".

"Mītiņos piedalījās jauniešu līgas un sieviešu savienības pārstāves, citas amatpersonas, kā arī personas, kuras pašas pieredzējušas un bijušas liecinieces ASV imperiālistu un šķiru ienaidnieku pastrādātajiem noziegumiem Tēvijas atbrīvošanas karā. Mītiņu dalībnieki atcerējās, kā ASV imperiālisti pirms 65 gadiem uzsāka agresijas karu pret Koreju, atnesot korejiešiem lielu nelaimi un zaudējumus.

Jaunieši ir pilni apņēmības atriebties ienaidniekiem. Ja ASV imperiālisti Korejas cilvēkiem uzspiedīs vēl vienu karu, jaunieši uzspridzinās ienaidnieka cietoksni un atnesīs uzvaru pār ASV," vēsta oficiālais medijs.

Tiek ziņots, ka publiskotais video, kurā attēlotais protests atgādina rakstnieka Džordža Orvela romānā "1984" pieminētās Naida minūtes, uzņemts Sinčonas apgabalā. Ziemeļkorejieši vēsta, ka reģionā kara laikā nogalināti ap 35 000 patrioti un citi cilvēki jeb aptuveni ceturtā daļa no visiem iedzīvotājiem.

Tā saucamais Korejas karš sākās 1950. gada 25. jūnijā un beidzās pēc trim gadiem - 1953. gada 27. jūlijā. Tajā Ķīnas un Padomju Savienības atbalstītā Ziemeļkoreja cīnījās ar ASV vadīto ANO spēku atbalstīto Dienvidkoreju. Karš izcēlās valsts sadalījuma dēļ pēc Otrā pasaules kara, kad ziemeļi palika komunistu, bet dienvidi - kapitālistu rokās.

25. jūnijā Ziemeļkoreja iebruka Dienvidkorejā, ko ANO atzina par agresiju pret citu valsti un septembrī uzsāka Dienvidkorejas atbrīvošanu. Trīs gadu laikā frontes līnija pārvirzījās dziļi Ziemeļkorejā, bet ar Ķīnas un PSRS palīdzību atkal atvirzīta līdz 1953. gada 27. jūlijā tika noslēgts pamiers un starp abām Korejām izveidota stingrāk apsargātā robeža pasaulē.

Karā bojā gāja ap 900 000 karavīru, kā arī aptuveni 2,5 miljoni civiliedzīvotāju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!