Saskriešanās ar putniem ir viens no ļaunākajiem katra pilota murgiem. Šādu murgu pēdējo NATO mācību laikā pārdzīvojis, taču lidmašīnu veiksmīgi nosēdinājis arī kāds čehu pilots, ziņo alianses pārstāvji.

Čehu kaujas lidmašīnas "Aero L-159 ALCA" pilots Ābels Zbineks bija devies lidojumā NATO vērienīgo mācību "Trident Juncture" ietvaros, kad viņa vadītais lidaparāts sadūrās ar putnu.

Divspārnis parasti tūlītēji iet bojā, taču arī lidmašīnas var gūt bīstamus bojājumus. To zinot, pilots īsu brīdi apsvēris domu katapultēties pirms ir par vēlu. Otrs variants bijis atrisināt problēmu, ko viņš arī izvēlējies, jo sapratis, ka spēj lidmašīnu nogādāt uz zemes.

Salona kamera nofilmējusi, kā putns ieskrien lidmašīnā, izsitot labajā spārnā caurumu. Lai gan bojājums ir ievērojams, Zbinekam izdevās lidmašīnu nostabilizēt un lūgt iespēju nekavējoties nolaisties. Profesionālajam Čehijas Gaisa spēku 212. eskadriļas pilotam nelielas grūtības sagādājusi bojātā spārna vibrēšana, taču, kā redzams video, nolaišanās ir salīdzinoši līgana.

Tikai pēc nolaišanās viņš aptvēris, cik bīstams bijis trieciens. Par spīti pārdzīvojumiem, pilots NATO veidotajā video spēj arī pajokot: "Ceru, ka man par to nebūs jāmaksā."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!