Peru galvaspilsētā Limā kādam 17 gadus vecam zēnam 3. jūnijā veikta satraucoša un savdabīga operācija, vēsta ziņu aģentūrā "Reuters".

Valsts bērnu slimnīcā no valsts vidienes tika nogādāts zēns ar uzpampušu kreiso aci. Pēc magnētiskās rezonanses izmeklējumiem ārsti konstatēja, ka pampumu izraisījis tārps, kas zēna acī dzīvojis jau vismaz mēnesi, vēsta "Reuters". 

Oftalmoloģe Karolīna Marčena skaidroja, ka tārps radīja nopietnus draudus zēna veselībai, jo izdarīja spiedienu uz īpaši jūtīgas sejas iekšpuses daļas, ko mēdz dēvēt par "nāves trijstūri" vai "briesmu trijstūri", no kurienes infekcija viegli var pāriet uz smadzenēm. 

Tārps atradās zem apakšējā plakstiņa, turklāt pakāpeniski kļuva lielāks. "[Tas] paaugstināja risku. Pampums veidojās tuvu jūtīgajai vietai, ko dēvē par nāves trijstūri," stāstīja Marčena. 

Oftalmoloģe pastāstīja, ka ārsti izmantojuši parastas bazilika lapas, lai izvilinātu tārpu ārā no acs. "Lai pievilinātu tārpu, izmantots tika baziliks. Tārps sajuta bazilika smaržu un sāka līst ārā. Tacu tārpa izmēra dēļ, tas nevarēja iznākt ārā pilnībā. Tas izbāza ārā mazu daļu, savu galvu," viņa skaidroja. 

Kad tārpa galva bija izbāzta, ārsti to satvēra ar knaiblēm un izvilka to ārā pilnībā. Tārpa izmērs ir bijis aptuveni trīs centimetri. 

Peru mediji vēsta, ka tārps nepaspēja zēna veselībai nodarīt paliekošu kaitējumu. 

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!