ASV uzņēmums "SpaceX", kuras raķete pagājušā gada septembra sākumā eksplodēja, pēc garāka laika posma sestdien veiksmīgi palaidis raķeti "Falcon 9", informē britu raidsabiedrība BBC.

Nesējraķeti "Falcon 9" sestdien palaida no Vandenberga gaisa spēku bāzes, kas atrodas Kalifornijas piekrastē. Tajā bija 10 satelīti mobilo un datu komunikāciju kompānijai "Iridium", atzīmē BBC.

Sākotnēji nesējraķetes "Falcon 9" satelīti tika ievirzīti orbītā, bet pēc tam tās pirmā stadija devās atpakaļ uz Zemi, kur "Falcon 9" tika nosēdināta uz platformas, kas atrodas Klusajā okeānā.

Raķetes iespaidīgā piezemēšanās Klusajā okeānā ir iemūžināta uz klāja esošajā kamerā.

Sākotnēji raķetes palaišana bija plānota pagājušajā nedēļā, bet tās palaišana tika atcelta slikto laikapstākļu dēļ.

Sestdienas nesraķetes "Falcon 9" starts tika paredzēts, lai modernizētu "Iridium" globālo sakaru tīklu. Projekta mērķis nākamajos tuvākajos mēnešos ir palaist kosmosā 81 satelītu, norāda BBC.

Tā bija reize kopš septembrī notikušā sprādziena Kenedija kosmosa centrā ASV Floridas štatā, kuras rezultātā tika iznīcināta raķete "Falcon-9" un tās krava.

Vēstīts, ka "SpaceX" izmanto privāto "Falcon-9" raķeti, lai uz Starptautisko kosmosa staciju (SKS) nogādātu kravas. Aprīlī Kalifornijā bāzētā kompānija pēc četriem neveiksmīgiem mēģinājumiem nosēdināja "Falcon-9" uz platformas okeānā.

Pirmā veiksmīgā "SpaceX" nesējraķetes piezemēšanās notika 2015. gada decembrī. Kalifornijā bāzētais uzņēmums pēc tam raķeti veiksmīgi nosēdināja Atlantijas okeānā aprīļa sākumā un 6. maijā. Savukārt septembra sākumā sprādziena laikā tika iznīcināta raķete "Falcon-9" un tās krava.

Kompānijas vadītājs Īlons Masks vēlas nesējraķetes izmantot vairākkārt, tādā veidā mazinot to palaišanas izmaksas. Viens no "SpaceX" klientiem ir Nacionālā aeronautikas un kosmosa administrācija (NASA). "SpaceX" regulāri nogādā kravas uz Starptautisko kosmosa staciju. Sākotnēji tika lēsts, ka līdz 2017. gada beigām "SpaceX" uz staciju sāks nogādāt arī astronautus.

ASV kompānijas "SpaceX" dibinātājs un vadītājs Masks šī gada septembra beigās paziņoja, ka plāno izveidot cilvēku koloniju uz Marsa, nogādājot viņus uz "sarkano planētu" ar šīs kompānijas raķešu un kosmosa kuģu floti, un šī kolonija jau šajā gadsimtā spētu pati sevi uzturēt.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!