Ar retu slimību sirgstošais Krievijas pilsētas Vladimiras iedzīvotājs Valērijs Spiridonovs piekritis būt pirmais pacients operācijā, kurā paredzēts pārstādīt cilvēka galvu no viena ķermeņa uz citu, vēsta ziņu aģentūra "Reuters".

Datoru speciālists Spiridonovs, kurš diagnosticēts ar Verdinga-Hofmana slimību, kas izraisa ķermeņa muskuļu atrofēšanos, atklāj, ka ir gatavs riskēt "zinātniskos nolūkos". Viņš piekritis iesaistīties itāliešu neiroķirurga Serdžio Kanavero plānotajā galvas transplantācijas operācijā. 

Par spīti vairāku citu ārstu šaubām un neticībai, Kanavero uzskata, ka operāciju būs iespējams veikt tuvāko divu gadu laikā. Saskaņā ar Kanavero aprēķiniem, operācijas īstenošanā piedalītos vairāk nekā 100 mediķi, tās ilgums varētu sasniegt 36 stundas un tā notiktu Ķīnā vai ASV. Kopējās operācijas izmaksas būtu 15 miljoni ASV dolāru, taču pagaidām neiroķirurgs vēl meklē finansējumu. Šā gada jūnijā viņš plāno uzstāties Amerikas neiroloģisko un ortopēdisko ķirurgu akadēmijas 39. konferencē, lai pārliecinātu kolēģus ieguldīt līdzekļus ambiciozajā projektā. 

Lai arī Spiridonovs ar Kanavero vēl nav ticies, viņi bieži sazinās un kopīgi plāno katru nākamo soli. "Es daudz nedomāju par to, kas ar mani notiks pēc diviem gadiem. Es cenšos palīdzēt viņam [Kanavero] tajā, ko viņš dara šobrīd," stāsta Spiridonovs.

Programmētājs stāsta, ka labi apzinās savas izredzes. "Es saprotu, ka šāda veida operācija dod man iespēju turpināt dzīvi, bet pat, ja notiks ļaunākais, es zināšu, ka esmu palīdzējis radīt lielu daudzumu informācijas, kas palīdzēs ārstiem nākotnē veikt šādas lietas veiksmīgāk," saka Valērijs, piebilstot, ka vēlas uz procedūru raudzīties no zinātniska skatu punkta. "Man tas ir svarīgi. Es necenšos izdarīt nez kādu izsmalcinātu pašnāvību, tā nav. Es mīlu dzīvi un esmu laimīgs par to, kas man ir. Esmu pārliecināts, ka visi zina, ko dara. Kādam vienkārši jābūt pirmajam. Kāpēc ne es?" jautā Spiridonovs.

Kanavero uzskata, ka vispiemērotākais datums operācijai būtu 2017. gada 25. decembris. "Tā būtu laba Ziemassvētku dāvana," viņš papildina. 

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!