Foto: Publicitātes foto
Viesuļvētra "Marija", kas šonedēļ plosījās Karību jūras reģionā, Puertoriko salauzusi pasaulē otro lielāko radioteleskopu "Arecibo", vēsta ārzemju masu mediji.

Kā pavēstījusi Kosmosa izpētes universitāšu asociācija, viesuļvētra salauzusi 29 metrus garo radara antenu, bet tās atlūzas pamatīgi sabojājušas teleskopa galveno spoguli un daļēji arī palīgspoguli. Pārējās milzu radioteleskopa detaļas būtiski nav cietušas.

Sākotnēji bija plānots, ka milzu teleskopu slēgs 21. septembrī. Tomēr to nācās darīt divas dienas iepriekš, jo "Marija" bija pietuvojusies draudīgi tuvu. Līdz ar to "Arecibo" darbinieki nepaspēja veikt visus darbus, lai teleskopam būtu pēc iespējas mazāk bojājumu.

"Arecibo" ir pasaulē otrs lielākais radioteleskops, kura šķīvja diametrs ir 300 metri. Līdz 2016. gadam "Arecibo" bija pasaulē lielākais radioteleskops, bet tad Ķīna uzbūvēja radioteleskopu, kura diametrs ir 500 metri.

Pēc viesuļvētras "Marija" Puertoriko draud liela krīze. Šobrīd valsts lielākā daļa ir bez elektrības, bez sakariem, traucēta ir ūdens padeve. Nopietni bojāts ir viens no salas lielākajiem dambjiem, kura sabrukšana krīzi vēl pastiprinātu.

Sestdien pēc viesuļvētras atvērta Sanhuanas ostas galvenā piestātne, tādējādi tuvākajā laikā Puertoriko iedzīvotāji saņems gan pārtikas, gan materiālo palīdzību.

Jau ziņots, ka viesuļvētra "Marija" kā ceturtās kategorijas viesuļvētra pirmdien sasniedza ASV piederošo Puertoriko. Tā aiz sevis atstājusi milzīgu postažu - appludinājusi ielas, sagrāvusi ēkas, kā arī nolauzusi kokus.

Vēlāk "Marija" Puertoriko iedzīvotājus pilnībā atstāja bez elektrības.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!