Foto: Reuters/Scanpix

Nīderlandes galēji labējās "Brīvības partijas" līderis Gērts Vilderss priekšvēlēšanu kampaņu uzsācis, solot aizliegt musulmaņu ieceļošanu, kā arī aizvērt visas mošejas valstī, raksta aģentūra "Reuters".

"Es gribu redzēt mūs valdībā," šonedēļ paziņoja Vilderss, apsolot Nīderlandi atbrīvot no islamizācijas ar lēmumiem, kas līdzinās un pat pārspēj ASV prezidenta Donalda Trampa pieņemtos.

Vildersa "Brīvības partija" šobrīd ar 17% vēlētāju balsu ir vadībā priekšvēlēšanu aptaujās. Taču premjerministra Marka Rutes politiskais spēks, izmantojot līdzīgu antiimigrācijas retoriku un augošo ekonomiku, aptaujās atpaliek vien par procentpunktu.

Taču pat uzvaras gadījumā Vildersa partijai būtu problēmas izveidot vairākuma valdību, jo vairums lielo partiju paziņojušas, ka koalīciju ar galēji labējo politiķi neveidos.

Uzvara 15. martā gaidāmajās vēlēšanās iedvesmotu Francijas "Nacionālās frontes" līderi Mariju Lepēnu, un Vācijas labējā spārna populistu partiju "Alternatīva Vācijai" atkārtot Vildersa panākumus, vērtē "Reuters".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!