Vīriešu dienas vēsture ir nepilnu gadsimtu sena. Sākotnēji 23. februārī atzīmēja Sarkanās armijas dibināšanas jeb pirmā iesaukuma dienu boļševiku armijā Krievijas pilsoņkara laikā. Taisnības labad jāatzīst, ka iesaukums notika jau 1918. gada 17. februārī, bet svētki to pirmajā svinēšanas reizē gadu vēlāk tika pārcelti uz tuvāko svētdienu.

Drīz pēc Otrā pasaules kara - 1949. gadā - ar PSRS līdera Josifa Staļina lēmumu šo dienu pārsauca par Padomju armijas un jūras spēku dienu. Tā to dēvēja pat desmit gadus pēc Padomju Savienības sabrukuma. Tikai 2002. gadā Krievijas prezidents Vladimirs Putins apstiprināja šo Krievijas oficiālās svētku dienas jauno nosaukumu - Tēvzemes aizstāvju diena. Ar šo nosaukumu to oficiāli atzīmē arī Baltkrievija, Kirgiztāna un Tadžikistāna.

Kā norāda Krievijas ziņu kanāli, šajā dienā tiek atzīmēti Krievijas militārie sasniegumi un pieminēti kara veterāni.

"Vīriešu dienas" svinības Doņeckā

Šīs dienas atzīmēšana tiek vērtēta pretrunīgi, ņemot vērā, ka Krievijas "militāro sasniegumu" vidū ietilpst gan 2008. gada iebrukums Gruzijā, gan Ukrainai piederošās Krimas okupācija, ikreiz militāro agresiju pamatojot ar "krievu pasaules" jeb Krievijas pilsoņu un krievvalodīgo aizstāvēšanu.

Pēc Ukrainas krīzes eskalācijas par nevēlēšanos būt Krievu pasaules daļai nesen izteicās pat Baltkrievijas prezidents Aleksandrs Lukašenko. "Ir atsevišķi gudrinieki, kuri vēsta, ka Baltkrievija, kā viņi saka, ir krievu pasaules daļa un teju vai Krievija. Aizmirstiet. Baltkrievija ir suverēna un neatkarīga valsts. Mēs ikvienu, kurš domā, ka tādas valsts nav bijis, piespiedīsim cienīt mūsu suverenitāti un neatkarību. Nav bijis, taču tagad ir, un ar to ir jārēķinās," pavēstīja Lukašenko.

Tāpat ES un NATO valstis uzskata, ka Ukrainas austrumu reģionos šobrīd karo Krievijas regulārās armijas vienības, kā arī tiek ievesti Krievijas Bruņoto spēku ieroči. Krievija šīs apsūdzības noliedz.

Foto no šī gada svētku svinībām:

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!