Foto: Reuters/Scanpix
Krievijas gāzes gigants "Gazprom", kas ir viens no Latvijas dabasgāzes kompānijas "Latvijas gāze" lielākajiem akcionāriem, ir slikti pārvaldīta, korumpēta un nekonkurētspējīga kompānija, kas pakļauta Maskavas politiskajām interesēm. Tā ceturtdien vēstī vācu žurnāls "Spiegel", atsaucoties uz interneta vietnes "WikiLeaks" rīcībā nonākušajiem ASV diplomātu ziņojumiem.

""Gazprom" nav konkurētspējīga globāla firma. "Gazprom" ir PSRS Gāzes ministrijas pārmantotāja, un tā arī darbojas padomju stilā," raksta izdevums, citējot Maskavā strādājošos ASV diplomātus.

""Gazprom" ir tālu no tā, lai īstenotu savas ambīcijas kļūt par pasaulē vērtīgāko kompāniju, un pēdējā gada laikā kompānijas finanšu stāvoklis dramatiski pasliktinājās. Kopš finanšu krīzes sākuma tās tirgus vērtība, ieguves un pārdošanas apmēri ir sabrukuši," klāstīts ziņojumos.

Turklāt kāda persona ar piekļuvi iekšējai informācijai ASV diplomātiem atklājusi, ka starptautiskai grāmatvedības firmai esot bijuši nepieciešami divi gadi, lai iegūtu no "Gazprom" grāmatvedības dokumentiem saprotamu ainu par kompānijas biznesu un milzīgo skaitu dažādo meitasuzņēmumu, kādus izveidojis šis Krievijas gāzes koncerns.

Valstij piederošais "Gazprom" ir pasaulē lielākā dabasgāzes ieguves kompānija, kas kontrolē aptuveni ceturto daļu gāzes krājumu, un tam ir monopoltiesības eksportēt Krievijā iegūto gāzi.

"Gazprom" pieder 34% "Latvijas gāzes" akciju. Tam ir lielas akciju daļas arī Lietuvas un Igaunijas gāzes sadales kompānijās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!