Protestantu gājieni, kas līdz šim bija iemesls vardarbībai starp Ziemeļīrijas katoļiem un protestantiem, šajā nedēļas nogalē tiks atļauti pēc trešdien noslēgtas abu reliģisko kopienu vienošanās.
Protestantu lojālistu gājiens notiks sestdien Londonderijas pilsētā pēc tam, kad par to vienojās pilsētas iedzīvotāju katoliskais vairākums un protestantiskā minoritāte.

Katoļu nacionālisti, kas vēlas britu pārvaldes izbeigšanu Ziemeļīrijā, piekrita neorganizēt protesta demonstrācijas 30 tūkstošu protestantu gājiena laikā.

Tradicionālais "Mācekļu" ("Apprentice Boys") gājiens tiek rīkots, atceroties protestantu militāro uzvaru pār katoļiem 1689.gadā. Katoļu nacionālisti uzskata šo gājienu par provokatīvu, un tas bieži izraisa saspīlējumu starp abām kopienām.

Gājiens tika atļauts pēc tam, kad neatkarīgā komisija, kurai jālemj par šādu pasākumu maršrutu, bija aizliegusi "Mācekļiem" soļot pa Belfāstas ielu Loverormoroudu (Lower Ormeau Road) citā šosestdien paredzētā gājienā.

Pērn Belfāstas gājiens tika atļauts arī šajā ielā, un tas izprovocēja vardarbīgas sadursmes starp policiju un katoļiem Belfāstā un Londonderijā.

Pagājušajā mēnesī aizliegums rīkot Orānijas ordeņa gājienu Portadaunā kļuva par iemeslu desmit dienu vardarbībai starp policiju un protestantiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!