Foto: AP/Scanpix

Ziemeļkoreja ir nosūtījusi Dienvidkorejai atklātu vēstuli, aicinot uz samierināšanos un "naidīgu militāru darbību" pārtraukšanu. Ziemeļkorejas valsts medijos atklātā vēstule publicēta pirms februārī gaidāmajām Dienvidkorejas un ASV kopīgajām militārajām mācībām, vēsta raidsabiedrība BBC.

"Ziemeļu-Dienvidu attiecību lāpīšanā ir svarīgi pieņemt drosmīgu lēmumu pārtraukt visas naidīgās militārās darbības, lielāko šķērsli, kas rada neuzticību un konfrontācijas," teikts Ziemeļkorejas Nacionālās Aizsardzības komisijas vēstulē.

"KTDR [Korejas Tautas Demokrātiskā Republika] jau vienpusēji ir izvēlējusies apturēt visas Dienvidkorejas tracināšanas un neslavas celšanas darbības," turpina vēstule.

"Diemžēl, Dienvidkorejas varasiestādes joprojām nemaina savu nepareizo attieksmi un negatīvo nostāju," teikts dokumentā, piebilstot, ka Dienvidiem nevajadzētu "neapdomīgi apšaubīt, pārprast un noraidīt mūsu visdziļāko, svarīgāko priekšlikumu".

Tikmēr Dienvidkoreja aicinājumu noraida, norādot, ka tai ir "slēpti motīvi". "Pats svarīgākais militārajā taktikā ir saprast ienaidnieka slēptos motīvus," stāsta Dienvidkorejas Aizsardzības ministrijas pārstāvis Vi Joseops.

Pašreizējā spriedze ir Ziemeļkorejas militāro provokāciju rezultāts, viņš skaidro. Situācija var tikt labota, ja Ziemeļkoreja pārtrauks draudēt un izplatīt naidīgas runas.

Dienvidkorejas un ASV ikgadējās militārās mācības "Foal Eagle" parasti ir iemesls spriedzes pieaugumam Korejas pussalā. Phenjana tās uzskata par agresiju pret Ziemeļkoreju un gatavošanos karam.

2013. gada martā, reaģējot uz "Foal Eagle" mācībām, Ziemeļkoreja vairākkārt draudēja Dienvidkorejai un ASV. Phenjana brīdināja, ka dos "preventīvu kodoltriecienu", kā arī paziņoja, ka lauž 1953. gadā noslēgto pamieru.

Šogad papildus bažas rada neziņa par politisko stabilitāti Phenjanā. 13. decembrī Ziemeļkoreja paziņoja, ka ir sodījusi ar nāvi vadoņa Kima Čenuna tēvoci, kurš tika uzskatīts par otru ietekmīgāko cilvēku izolētajā valstī.

Nežēlastībā kritušais Džans Sontheks pat "izgaisa" no propagandas filmas kadriem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!