Foto: stock.xchng
Nereti aizgājēju pēdējos vārdos atbalsojas viņu gudrība un asprātība, reizēm pēdējie vārdi sniedz norādi uz to, ko nelaiķis pieminējis savā testamentā. Lai remdētu mūsu interesi, portāls "Business Insider" ir apkopojis 19 vēsturisku personību pēdējos vārdus.


Foto: AP/Scanpix

Plaši pazīstamais jamaikiešu mūziķis, kura vārds bieži tiek minēts visu laiku populārāko mūziķu sarakstos, no dzīves atvadījās 1981. gadā, smagas slimības pieveikts. Īsi pirms nāves viņš ir teicis: "Nauda nevar nopirkt dzīvību."


Foto: Shutterstock
Sengrieķu matemātiķis, fiziķis, izgudrotājs un astronoms ir slavens ar savu ieguldījumu zinātnē. Arhimēds tika nogalināts Otrā Pūniešu kara laikā, kad pie matemātiķa pienācis karavīrs, cenšoties viņu aizvest pie karavadoņa Marka Klaudija Marcela. "Atkāpies, draugs, no manas diagrammas," atcirtis Arhimēds, atsakoties karavīram sekot, pirms būs pabeidzis savus aprēķinus. Dusmās karavīrs viņu nogalināja.

Foto: AFP/Scanpix

Ebreju izcelsmes vācu filozofs un marksisma pamatlicējs, kura slavenākais darbs ir "Komunistiskās partijas manifests", iestājās pret kapitālismu un attīstību saskatīja sabiedrībā bez šķirām. Savus pēdējos mūža gadus Markss pavadīja Londonā, kur 64 gadu vecumā sagaidīja savu nāvi. Viņš teicis: "Pēdējie vārdi ir domāti muļķiem, kas vēl nav paspējuši visu pateikt."


Foto: AFP/Scanpix
Pirmais senās Romas imperators, kura valdīšanas laikā Romas impērija piedzīvoja kultūras uzplaukumu, miris 75 gadu vecumā nezināmos apstākļos. Pirms nāves saviem pavalstniekiem Oktaviāns teicis: "Es Romu atradu mālos, bet atstāju jums to marmorā." Savukārt saviem tuvākajiem draugiem vaicājis: "Vai esmu savu lomu labi nospēlējies? Aplaudējiet, man aizejot."

Foto: Vida Press
Izcilais Renesanses laika zinātnieks un gleznotājs, ko uzskata par vistalantīgāko cilvēku, kāds jebkad dzīvojis, miris 67 gadu vecumā mūsdienu Francijas teritorijā. "Esmu aizvainojis Dievu un
cilvēci, jo mans darbs nebija tik kvalitatīvs, cik tam vajadzētu būt," pirms savas nāves sacījis ģēnijs.
Foto: Vida Press
Ebreju izcelsmes amerikāņu komiķis un filmu zvaigzne, kas tiek saukts par vienu no labākajiem mūsdienu komiķiem, miris 86 gadu vecumā, nespējot atkopties no plaušu karsoņa. Izcilā aktiera pēdējie vārdi bijuši: "Šādi vairs nevar dzīvot!"

Foto: Vida Press
Džo Dimadžio bija amerikāņu beisbola spēlētājs, ko mūsdienās vairāk atceras kā aktrises Merilinas Monro vīru. Viņš mira 84 gadu vecumā no plaušu vēža, pirms nāves izdvešot: "Es beidzot satikšu Merilinu!"
Foto: Arhīva foto

Franču imperators un karavadonis joprojām tiek pieminēts viņa izcilo militāro sasniegumu dēļ. Piedzīvojis sakāvi Vaterlo kaujā, Napoleons tika izsūtīts trimdā uz Svētās Helēnas salu, kur arī sagaidīja savu pēdējo stundu. Viņa pēdējie vārdi bijuši lakoniski: "Francija, armija, armijas virspavēlnieks, Žozefīne."

Foto: AP/Scanpix
Aktieri Hamfriju Bogartu Amerikas kinoinstitūts ievietojis Amerikas dižāko ekrāna leģendu sarakstā, nosaucot viņu par visu laiku visizcilāko aktieri. Bogarts, kura visslavenākā loma bija filmā "Kasablanka", mira 57 gadu vecumā no barības vada vēža. "Man nevajadzēja viskija vietā sākt dzert "Martini"," bijuši aktiera pēdējie vārdi.
Foto: AFP/Scanpix

Angļu zinātnieks un evolūcijas teorijas pamatlicējs, kura ievērojamākais darbs ir grāmata "Sugu izcelšanās", atļāvās apstrīdēt Bībelē minēto cilvēces izcelšanās teoriju. Par viņa nāves iemeslu tiek uzskatīta insektu pārnēsāta sirds slimība, ko Darvins ieguvis savas ekspedīcijas laikā Galapagu salās. Darvina pēdējie vārdi bijuši: "Man nepavisam nav bail no nāves."

Foto: Vida Press

Slavenā Francijas karaliene, kura Lielās Franču revolūcijas laikā tika gāzta no troņa un notiesāta par noziegumiem pret valsti, kā arī iesaisti Napoleona karos, pirms savas giljotinēšanas teikusi: " Atvainojiet, es to nedarīju tīšām!"

Foto: Wikipedia

Aptiekārs un gaišreģis Nostradams, par kura pareģojumiem tiek runāts vēl šodien, vakarā pirms savas nāves teicis savam sekretāram: "Saullēktā jūs mani dzīvu neatradīsiet." Izrādās, ka šie vārdi bijuši Nostradama pēdējais patiesais pareģojums, jo nākamajā rītā gaišreģis patiešām ticis atrasts miris.

Foto: Reuters/Scanpix

Ričards Fainmens bija zinātnieks, kas par saviem pētījumiem kvantu elektrodinamikā saņēma Nobela prēmiju. Par viņa nāves iemeslu tiek uzskatīta liposarkoma – rets vēža paveids. "Es negribētu nomirt divreiz, tas ir tik garlaicīgi," pirms nāves teicis zinātnieks. Fainmens dzīves beigās vēlējās apmeklēt Tivas republiku Krievijā, taču atļauja tika saņemta dienu pēc viņa nāves. Ekspedīcijā devās fiziķa meita.

Foto: Wikipedia.org

Džons Adamss bija ASV otrais prezidents, sākotnēji viņš bija arī nākamā prezidenta, Tomasa Džefersona, sāncensis. Vēlāk gan abiem izdevies kļūt par draugiem. Guļot uz savas nāves gultas ASV neatkarības dienā, 4. jūlijā, uzskatot, ka kādreizējais konkurents vēl ir dzīvs, Adamss izdvesis: "Tomass Džefersons ir izdzīvojis." Taču izrādījās, ka pats Džefersons miris tajā pašā datumā, dažas stundas iepriekš.

Foto: LETA

Leģendārais mūziķis, kas savus slavas augstumus sasniedza 20. gadsimta 50. un 60. gados, joprojām tiek uzskatīts par soulmūzikas karali. Viņš paviesojies arī Latvijā, sniedzot koncertu "Arēnā Rīga". Īsi pirms nāves 2006. gada 25. decembrī no sirds mazspējas mūziķis teicis: "Es šovakar aizeju."

Foto: Arhīva foto

Amerikāņu izgudrotāja un zinātnieka izgudrojumu sarakstā atrodama elektriskā spuldzīte, fonogrāfs, kinokamera, telegrāfa aparāts un citi. Kopumā uz Edisona vārda reģistrēti 103 patenti. Diabēta komplikāciju rezultātā izgudrotājs mira 1931. gadā, un tika apglabāts aiz savām mājām Ņūdžersijas štatā. "Šeit ārā ir tik skaisti," pirms savas nāves sacījis Edisons.

Foto: AFP/Scanpix
Rafaēls bija itāļu renesanses laika gleznotājs. Viņš miris 37 gadu vecumā, un ticis apglabāts Romas Panteonā. Kāds tuvs Rafaēla draugs vēstulē atminējies, ka redzējis gleznotāju pamostamies ar jautājumu: "No kurienes nāk saules gaisma?" Blakusesošie paziņas centušies ar izcilo mākslinieku runāt, taču viņš tikai izdvesis "laimīgu....", bet teikumu tā arī nespēja pabeigt.
Foto: Arhīva foto

Ir dažādi varianti par to, kādi bija vācu izcelsmes komponista pēdējie vārdi. Viena no versijām paredz, ka komponists, kas dzīves beigās zaudējis dzirdi, esot sacījis: "Debesīs es dzirdēšu." Citi liecina, ka pirms nāves Bēthovens saucis: "Plaudite, amici, comedia finita est," kas latīņu valodā nozīmē: "Aplaudējiet, draugi, komēdija ir beigusies!" Vēl tiek minēts gadījums, kad kāds izdevējs atnesis komponistam 12 pudeles vīna, bet viņš atbildējis: "Cik žēl, tas ir par vēlu."

Foto: Reuters/Scanpix

Aktieris Leonards Nīmojs, kurš vislabāk pazīstams kā Spoks "Star Trek" franšīzes filmās, miris 2015. gadā hroniskas plaušu slimības dēļ. Par viņa pēdējiem vārdiem uzskatāms ieraksts portālā "Twitter", ko Nīmojs publicējis pirms savas nāves. "Dzīve ir kā dārzs. Perfektus brīžus var saglabāt tikai atmiņā. LLAP," tā rakstījis aktieris. LLAP ir saīsinājums slavenajam "Star Trek" citātam "Live Long And Prosper" – dzīvo ilgi un uzplauksti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!