Zviedrijas ārlietu ministre Anna Linda trešdien Rīgā asi kritizēja Krievijas paziņojumus par Latvijā notiekošajiem tiesas procesiem pret sarkanajiem partizāniem, nodēvējot izteikumus par nepieņemamiem un vulgāriem.
Pēc Lindas vārdiem, Krievija, izdarot šādu spiedienu pret Latviju, rīkojas rupji un tas Zviedrijai nav akceptējams. Zviedrijas ārlietu ministre arī aicināja Eiropas Savienības dalībvalstis izrādīt vairāk solidaritātes Baltijai šai jautājumā.

Krievija vairākkārtīgi Latviju nosodījusi par bijušo sarkano partizānu tiesāšanu, norādot, ka tiesas procesi Latvijā tiek politizēti un Latvija cenšas savādāk iztulkot Otrā pasaules kara iznākumu. Šādus paziņojumus izplatījuši Valsts domes deputāti, Krievijas prezidents Vladimirs Putins, kā arī vairāku reģionu vadītāji.

Latvija šos paziņojumus noraidījusi, paziņojot, ka neiejaucas tiesas procesos un personas tiek tiesātas, ja tiek pierādīti konkrēti noziegumi.

Visplašākos Krievijas pārmetumus Latvija saņēma par bijušā sarkanā partizāna Vasīlija Kononova notiesāšanu, kuru pirms mēneša Augstākā tiesa atbrīvoja no apcietinājuma un noteica lietā papildizmeklēšanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!