Valsts kontrole (VK) secinājusi, ka glābjot "Parex" banku no Latvijas ekonomikas uz nezināmu laiku ir izņemti 673 915 659 miljoni latu, ko valsts var arī neatgūt. Kā min VK, ieguldītā summa ir 37% no plānotajiem nodokļu ieņēmumiem 2009.gada valsts budžetā, svētdien ziņo raidījuma "Nekā personiska".

Pagājušā gada nogalē šī summa Parex bankā tika noguldīta uz dažām nedēļām. Naudu neatmaksāja un naudas atmaksas datumu pārcēla uz jūliju un augustu. No šis summas līdz vasaras vidum valsts atpakaļ saņēmusi 50 miljonus latu un 9 miljonus eiro.

Lai ieguldītu naudu "Parex" bankā valsts aizņēmās. Tas palielināja valsts parādu no sešiem uz 38%. Procentu maksājums par aizņēmumu Starptautiskajā Valūtas fondā (SVF) ir 31,8 miljoni latu. Lai steidzami iegūtu naudu, Valsts kase bija spiesta veikt neizdevīgus darījumus, proti, tā pārdeva valsts parādzīmes, ciešot 6 miljonus latu lielus zaudējumus, ziņo raidījuma.

VK sarēķinājusi, ka ""Parex bankas pārņemšanas tehniskās izmaksas līdz 30.jūnijam bija 1 012 646 latu, kurus tērējusi Finanšu ministrija, Valsts kase, Privatizācijas aģentūra, FKTK un "Hipotēku un Zemes banka".

Tāpat VK secina, ka arī šobrīd pastāv risks par neefektīvu naudas izlietošanu algojot pašreizējo "Parex" vadību un viņu konsultantus – Nilam Melngailim piederošo firmu "Rīga Capital" un starptautisko konsultāciju kompāniju "Namura International". Tas izmaksā vismaz 100 000 latu mēnesī. Abu firmu uzdevums ir meklēt bankai pircējus. Tā kā abu kompāniju funkcijas pārklājas, VK uzskata, ka to lietderība būtu jāpārskata.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!