Latvijas Ārstu biedrības (LĀB) prezidents, premjera Valda Dombrovska (JL) ārštata padomnieks veselības jautājumos Pēteris Apinis aicina ieviest akcīzes nodokli sālij un cukuram, informē LĀB.

Apinis norāda, ka pārmērīga vārāmās sāls lietošana "lielā mērā ir arteriālās hipertenzijas iemesls", turklāt samazina iedzīvotāju vidējo dzīves ilgumu. Savukārt cukura pārmēra lietošana ir galvenais iemesls straujai cukura diabēta izplatībai Latvijā. "Par daudz sāls un cukura Latvijā iedzīvotāji uzņem galvenokārt ar rūpnieciski ražotiem pārtikas produktiem (maize, čipši, desu izstrādājumi, siers u.c.)," norāda Apinis.

Ar savu ierosinājumu Apinis vērsies pie Saeimas priekšsēdētāja Gundara Daudzes (ZZS), Saeimas atbildīgo komisiju vadītājiem Aijas Barčas (TP) un Valda Ģīļa (TP), premjera Dombrovska un ministriem Baibas Rozentāles (TP) un Einara Repšes (JL).

Apinis amatpersonām norāda uz šā gada aprīlī notikušās Eiropas krīzes konferences rekomnedācijām, kurās cita starpā valstu vadītājiem ieteikts arī: "Izmanto iespējas un cel nodokļus tabakai, alkoholam, cukuram un sālij."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!