Foto: F64
Lai rastu papildu finansējumu kultūrai, izglītībai un zinātnei, "Sabiedrības citai politikai" (SCP) Saeimas deputāts Aigars Štokenbergs iesniedzis priekšlikumus nākamā gada budžeta projektam, kas paredz pussantīmu liela akcīzes nodokļa ieviešanu dabasgāzei.

Štokenbergs portālam "Delfi" sacīja, ka, meklējot iespējas rast papildu finansējumu Kultūrkapitāla fondam, kura finansējums nupat saruks par 79%, kā arī zinātnei, kurai līdzekļi "apcirpti" teju par 30 %, SCP nonākusi pie atziņas, ka šāda akcīzes nodokļa ieviešana būtu taisnīga, jo dabasgāze ne visur Latvijā ir pieejama, turklāt tās cenas ir kritušās. SCP rosina iekasēt pussantīmu par mājsaimniecības patērēto gāzes kubikmetru.

"Šobrīd dabasgāzes cenas mājsaimniecībās kritušās no 44 uz 25 santīmiem par kubikmetru, savukārt rūpnieciskajiem patērētājiem tie patlaban ir 12,5 santīmi par kubikmetru, bet gada beigās būs vairs 12 santīmi, " sacīja Štokenbergs, uzsverot, ka "mēs te Rīgā izbaudām dabasgāzes priekšrocības, bet daudzviet Latvijā tās nav, un par pakalpojumiem ir jāmaksā daudz dārgāk".

"Tas pussantīms taisnīgs," sacīja Štokenbergs, uzsverot, ka kultūra un zinātne ir nacionālas valsts pamatvērtības.

Saskaņā ar "Latvijas Gāzes" sniegto informāciju, Latvijā gadā tiek realizēti 1,6 miljardi kubikmetru gāzes, no tiem 8% tiek izmantoti mājsaimniecībās, bet pārējo – rūpnieciskā ražošana. Tādējādi kopumā ar šādi nodokli varētu iekasēt aptuveni 2,8 miljonus latu, savukārt no mājsaimniecībām - ap 640 000 latu.

Šobrīd patērētājiem, kuru gada patēriņš nepārsniedz 500 kubikmetrus, tarifs ar PVN ir 0,44113, bet tiem, kas patērē no 500 līdz 25 000 kubikmetriem 0,25265.

Portāls "Delfi" jau vēstīja, ka pirmdien plkst.12 beidzās deputātu priekšlikumu nākamā gada budžeta projektam iesniegšanas termiņš. Tautas kalpi iesnieguši vairāk nekā 900 dažādus priekšlikumus.

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!