Foto: EPA/LETA
Globālā ekonomika virzās tuvāk jaunai monetārai sistēmai, zeltam kļūstot par labāku alternatīvu pašreizējiem aktīviem, trešdien paziņoja Pasaules Bankas (PB) prezidents Roberts Zēliks.

"Pašreiz valda neskaidrība par starptautiskās monetārās politikas nākotni," preses konferencē Singapūrā norādīja Zēliks.

"Kā jau es teicu, mēs tuvojamies jaunai Bretonvudas sistēmai, vai mēs to vēlamies atzīt vai ne," sacīja PB prezidents, atsaucoties uz iespējamu vienošanos par pašreizējās peldošo valūtu sistēmas aizstāšanu.

Zēliks arī uzsvēra, ka pirmdien laikrakstā "Financial Times" publicētajā intervijā, kurā viņš pauda uzskatu, ka G20 valstīm vajadzētu atjaunot zelta izmantošanu globālajā monetārajā sistēmā, lai to izmantotu kā valūtas kursa svārstību vadītāju, nenozīmē, ka viņš vēlas atgriezties pie zelta standarta.

Viņa komentāri izskan dienu pirms tam, kad G20 valstu vadītāji tiksies Seulā, lai diskutētu par nelīdzsvarotību pasaules ekonomikā un atrisinātu nesaskaņas, kas radījušas bažas par iespējamu tā dēvēto valūtu karu.

Zelts ir kļuvis par iecienītu izvēli investoru vidū, kuri vēlas gūt lielākus ienākumus un nodrošināties pret nepastāvīgām svārstībām valūtas tirgos un neskaidrībām globālajā ekonomikā, sacīja Zēliks.

"Zelts kļuvis par atbalsta punktu, jo naudas turētāji saskata vājas vai nenoteiktas izaugsmes perspektīvas visās valūtās, izņemot Ķīnas juaņu, un juaņa nav brīvi maināma. Tāpēc zelts ir saistošs tiem cilvēkiem, kuri jautā, "kuras, lai es lieku savu naudu". Tas ir aizsargs pret nedrošību," norādīja PB prezidents.

Viņš pauda pārliecību, ka ASV dolārs saglabās dominējošās valūtas lomu, taču cilvēki meklēs alternatīvus investīciju avotus.

Zēliks pirmdien intervijā "Financial Times" sacīja, ka pasaulei nepieciešama jauna iekārta, kas sekotu Bretonvudas peldošo valūtas kursu sistēmai, kas darbojusies, kopš 1971.gadā sabruka ar zeltu saistītā fiksētā valūtas kursa sistēma.

Jaunajā sistēmā, "visticamāk, tiks izmantots ASV dolārs, eiro, Japānas jena, sterliņu mārciņa un Ķīnas juaņa, kas virzās tuvāk internacionalizācijai un pēc tam atvērtam kapitāla kontam", laikrakstam "Financial Times" pavēstīja Zēliks.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!