Foto: F64
Koalīcija panākusi vienošanos par šī gada budžeta izdevumu un ieņēmumu sabalansēšanu par 37 miljoniem latu – priekšlikumi paredz celt gan pievienotās vērtības nodokļa likmi medikamentiem un dabasgāzei, gan uz pusi samazināt mērķdotācijas skolotāju atalgojumam.

Labklājības ministre Ilona Juršveska (ZZS) trešdien LTV raidījumā "Kas notiek Latvijā?" atzina, ka koalīcija vienojās par budžeta konsolidāciju 37 miljonu latu apmērā.

Savukārt finanšu ministrs Andris Vilks (V) klāstīja, ka līdz šim budžeta papildus konsolidācijas plāns nebija publiskots, jo koalīcijā par to nebija vienošanās.

Vilks atzina, ka FM priekšlikumi paredz degvielas akcīzes palielināšanu, taču neatklāja, cik liels varētu būt šī nodokļa pieaugums, jo par to vēl notiks diskusijas. Tāpat Finanšu ministrija (FM) piedāvā atcelt samazināt 12% PVN likmi medikamentiem un dabasgāzei un piemērot tiem 22% likmi.

Tāpat valsts pārvaldē varētu taupīt, piemēram, uz Aizsardzības ministrijas apsaimniekoto telpu rēķina, atzina Vilks, plašāk nepaskaidrojot, kādi ir tie īpašumi un cik daudz valsts uz to rēķina varētu iegūt. Tāpat FM piedāvā samazināt valsts mērķdotācijas skolotāju atalgojumam, jo tās "nevar būs konstanta summa", ņemot vērā, ka bērnu skaits skolās samazinās, klāstīja ministrs.

Savukārt Jurševska pauda, ka ZZS nevar piekrist šīs dotācijas "apcirpšanai". Jurševska arī norādīja, ka bez sociālās un veselības aprūpes jomas, kā arī izglītības, ko aizstāv ZZS, ir arī "citas, vēl neaizskaramākas jomas", piemēram, "Vienotības" pārraudzītajās kultūras un iekšlietu jomās, līdzekļu samazinājums nav plānots. Viņa aicināja izvērtēt situāciju nozarēs, kurās līdz šim konsolidācija neskāra.

Tikmēr Vilks pārmeta ZZS lēmumu novilcināšanu. "Mēs esam zaudējuši kādu mēnesi politisko spēļu dēļ," sacīja Vilks. Viņš skaidroja, ka sākotnēji budžeta konsolidācijas priekšlikumus plānoja izstrādāt darba grupa, kurā būtu ministri, "kas var lemt, nevienam nezvanot, nekonsultējoties", taču vēlāk izrādījās, ka ZZS pārstāvjiem darba grupā nav mandāta pieņemt lēmumus.

Jau ziņots, ka iepriekš koalīcija panākusi vienošanos par 27 miljonu latu konsolidāciju šī gada budžetā. Par atlikušo konsolidācijas summu, lai sasniegtu aizdevēju prasīto papildus 50 miljonu latu konsolidāciju, vēl turpinās diskusijas.

FM izstrādātais konsolidācijas priekšlikums piedāvā samazināt nodarbināto skaitu valsts tiešās pārvaldes iestādēs - ministrijās - par 10%, kā arī par 1% samazināt strādājošo skaitu Valsts policijā, Valsts robežsardzē, Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestā, Ieslodzījumu vietu pārvaldē, Valsts ieņēmumu dienestā un Ārlietu ministrijā. Tādējādi 10% samazinājums attiektos uz 9,6 tūkstošiem tiešajā valsts pārvaldē nodarbināto, 1% uz 32,3 tūkstošiem nodarbināto, bet 21 tūkstotim valsts budžeta iestādēs nodarbinātajiem netiks piemērota samazināšana.

Starptautiskie aizdevēji neatzina vairākus šā gada valsts budžetā valdības plānotos un Saeimas atbalstītos ieņēmumu un izdevumu sabalansēšanas pasākumus, un pieprasīja īstenot papildu konsolidācijas pasākumus 50 miljonu latu apjomā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!