Foto: stock.xchng
Saistībā ar Eiropas Savienības direktīvām par diskriminācijas aizliegumu pēc dzimuma, un grūtnieču diskriminācijas aizliegumu, pašlaik Latvijā tiek gatavotas izmaiņas likumā par apdrošināšanas līgumu, lai nodrošinātu to, ka apdrošināšanā patērētāji netiek diskriminēti pēc šīm pazīmēm.

Latvijas Profesionālo apdrošināšanas brokeru asociācija (PABA) uzskata, ka apdrošināšana pati par sevi principā vienmēr ir indivīdu diskriminējoša, jo apdrošināšanas prēmijas parasti un gandrīz vienmēr tiek noteiktas ne tikai atkarībā no indivīda uzvedības vai individuālās apdrošināšanas vēstures, bet arī atkarībā no indivīda (apdrošinātās personas) piederības pie kādas grupas. Apdrošināšanas cena (prēmija) var būt atkarīga no profesijas, no jūsu vecuma un veselības stāvokļa, no dzīvesvietas adreses, no īpašuma tipa kādā dzīvojat (piemēram, koka vai mūra ēka) un no piederības daudzām citām grupām, tai skaitā no dzimuma un no daudziem citiem apstākļiem, kurus indivīds pats nevar ietekmēt.

Latvijas profesionālo apdrošināšanas brokeru asociācija uzskata, ka apdrošināšanas būtība ir iespējamo risku iestāšanās varbūtības novērtēšana, un lai šo novērtēšanu veiktu, ir jāizmanto un objektīvi jāanalizē visi pieejamie dati, tai skaitā dati par dzimumu un/vai grūtniecības stāvokli. Ja analīze norāda par objektīvu statistisku sakarību starp kādu patērētāja parametru (piemēram, dzimumu) un riska iespējamību, tad tam arī ir tiesības būt atspoguļotam apdrošināšanas prēmijā.

Šobrīd visbiežāk apdrošināšanā tiek diskriminēti vīrieši – it īpaši dzīvības apdrošināšanā, kur vīriešiem (sakarā ar augstāku mirstību un īsāku dzīves ilgumu) ir ievērojami lielākas dzīvības apdrošināšanas prēmijas nekā sievietēm. Lai arī objektīvas analīzes pašlaik nav, tomēr ir vērojama zināma tendence, ka arī OCTA cenas jauniem vīriešiem ir lielākas nekā jaunām sievietēm ar līdzīgu braukšanas pieredzi.

PABA uzskata, ka dzimuma vērtēšanai ir ļoti svarīga nozīme daudzos, it īpaši ar veselības apdrošināšanu saistītos riskos. Ja tiks izslēgta iespēja vērtēt personas dzimumu vai grūtniecības stāvokli, tad ir iespēja, ka apdrošināšanas segums var tikt sašaurināts, lai izvairītos no dzimuma specifiskiem riskiem. Piemēram, ja apdrošinātajiem nebūs tiesības saņemt informāciju par personas dzimumu un grūtniecības stāvokli, tad var, piemēram, gadīties, ka no ceļojumu apdrošināšanas seguma apdrošinātāji var vispār izslēgt visus ar grūtniecību un dzemdību problēmām saistītos riskus. Jau šobrīd Latvijas apdrošināšanas sabiedrību ceļojumu apdrošināšanas noteikumi parasti ierobežo vecu cilvēku iespējas saņemt apdrošināšanu un ierobežo iespējas saņemt atlīdzību iestājoties noteiktiem ar grūtniecību saistītiem riskiem.

Tajā pašā laikā PABA neatbalsta apdrošināšanas reklāmas un atlaižu kampaņas, kas tiek veidotas pēc dzimuma pazīmes. PABA uzskata, ka visām atšķirībām prēmijās ir jābūt pamatotām ar statistiku un analīzi un ir jādod iespēja patērētājiem iegādāties apdrošināšanas segumu pret jebkuru risku, par to maksājot objektīvu un atbilstošu cenu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!