25.janvārī biedrība "Latgales Studentu centrs" (LgSC) vērsās pie atbildīgajām Latvijas Republikas institūcijām, lūdzot konkrētas atbildes uz šādiem jautājumiem:
1. Vai Latvijā tiek ievērots Valsts valodas likuma 3.panta 4.apakšpunkts "Valsts nodrošina latgaliešu rakstu valodas kā vēsturiska latviešu valodas paveida saglabāšanu, aizsardzību un attīstību", un kura valsts institūcija ir atbildīga par tā ieviešanu?

2. Kādi pasākumi tika veikti līdz šim un kāda rīcība gaidāma 2007.gadā latgaliskās identitātes saglabāšanai?

Ministriju un atbildīgo personu paustie viedokļi ir pretrunīgi. Uz LgSC uzdotajiem jautājumiem nav saņemta pilnvērtīga atbilde, līdz ar to ir pamats uzskatīt, ka Latvijas Republikā netiek ievērots Valsts valodas likuma 3.panta 4.apakšpunkts, kas juridiski ir spēkā no 2000.gada 1.septembra.

Līdz šim lielākā daļa pasākumu, kas tika rīkoti, lai saglabātu, aizsargātu un attīstītu latgaliešu rakstu valodu tika organizēti sabiedriskā kārtā uz brīvprātības principiem, bez noteikta valsts atbalsta.

Valstī nav izstrādāta rīcības programma latgaliešu rakstu valodas saglabāšanai. LgSC pieprasa pildīt Valsts valodas likumu un atbilstoši likumam veikt šādas darbības:

1.Noteikt vienu atbildīgo Valsts institūciju par latgaliešu rakstu valodas saglabāšanu, aizsardzību un attīstību;

2.Izstrādāt Valsts ilgtermiņa mērķprogrammu "Latgalieši Latvijā" ar rīcības plānu uz vairākiem gadiem;

3.Nākamā gada budžeta projektā iestrādāt konkrētas latgaliešu rakstu valodas atbalsta programmas.

Latgales Studentu centrs ir gatavs turpināt strādāt ar atbildīgo Valsts institūciju un piedāvāt konkrētus priekšlikumus latgaliešu rakstu valodas saglabāšanai, aizsardzībai un attīstībai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!