Pirms dažām dienām es izveidoju interneta vietni, kurā ikviens var parakstīties zem uzsaukuma V.Zatleram atkāpties no Latvijas prezidenta amata un nolikt visas pilnvaras (http://zatleramne.wikidot.com).
Petīcijas teksts ir šāds: "Mēs, zemāk parakstījušies Latvijas pilsoņi uzskatām, ka Valdim Zatleram ir jāatkāpjas no Latvijas republikas prezidenta amata pildīšanas un jānoliek visas ar šo amatu saistītās pilnvaras. Uzskatām, ka gan Zatlera ievēlēšanas process, gan skandāli, kas saistīti ar viņa finansiālajiem darījumiem iepriekšējās darbavietās apkauno gan Latvijas valsti, gan mūs kā Latvijas valsts pilsoņus. Uzskatām, ka tāda persona kā Valdis Zatlers nedrīkst pārstāvēt Latvijas valsti šajā augstajā amatā."

Domāju, ka šādam uzsaukumam piekrīt daudzi Latvijas pilsoņi. Diemžēl līdz šim viņi ir vai nu izlēmuši klusēt, vai arī anonīmi kritizēt, vai arī viņiem nav bijusi iespēja savu protestu formulēt vārdos. Bet mēs varam apvienoties un likt Zatleram dzirdēt mūsu balsis.

Mani iemesli petīcijas parakstīšanai

Pirmkārt, es uzskatu, ka Zatlers nonācis prezidenta krēslā nelikumīgi. Saskaņā ar Valsts prezidenta ievēlēšanas likumu par prezidentu var tikt ievēlēts tikai cilvēks ar nevainojamu reputāciju. Zatlera reputācija tika ievērojami apšaubīta gan pirms, gan pēc ievēlēšanas. Pacientu ‚aploksnes', neskaidra situācija ar nodokļu nomaksu, stīvēšanās ap amatpersonas deklarāciju, neskaidrības ap dažādu amatu savienošanu… Īsāk sakot – reputācija šim kungam nebija un nav nevainojama. Tātad viņš nedrīkstēja tikt ievēlēts, bet ja ir ievēlēts, tad – pārkāpjot likuma pantu.

Otrkārt, es uzskatu, ka Zatlers ir kļuvis par simbolu korupcijai Latvijā. Viņš pats nekautrējās atzīt, ka ir ņēmis no pacientiem samaksas, ko nesaprotoši ļaudis apzīmē ar vārdu ‚kukulis'. Šie nesaprotošie ļaudis arī aptaujās turpina apgalvot, ka visbiežāk ar korupciju saskaras tieši slimnīcās, tādējādi norādot gan, ka ‚aploksnes' ārstiem viņi uzskata par korupcijas paveidu, gan, ka tas viņus uztrauc. Neoficiālos maksājumus ārstiem par korupcijas paveidu uzskata arī citur pasaulē, saistot šādu praksi galvenokārt ar atpalikušām pēcpadomju vai trešās pasaules valstīm. Zatlera nokļūšana prezidenta krēslā norāda uz to, cik mūsu politiskajai elitei ir pielaidīga attieksme pret korupciju. Vienošanās par Zatlera izvirzīšanu prezidenta amatam tika panākta slepenā sapulcē Rīgas Zooloģiskajā dārzā. Sevi cienošam cilvēkam tas būtu pietiekošs iemesls, lai atteiktos piedalīties šādā spēlē. Zatleram – ne silts ne auksts. Šādā kontekstā jebkuri Zatlera izteikumi par korupcijas samazināšanas nepieciešamību šķiet ciniski un zaimojoši.

Treškārt, es uzskatu, ka pilsoņiem, kas nav apmierināti ar politisko (ne)kārtību Latvijā, šī neapmierinātība ir skaļi jāpauž. Anonīms lietussargu īpašnieku pulks Doma laukumā vai simtiem anonīmu komentāru interneta portālos neko nemainīs. Mums varēs ciniski pateikties (kā to izdarīja V.Zatlers) par mūsu aktivizēšanos un pilsoniskās stājas paušanu un turpināt strādāt, kā iepriekš. Konkrētu cilvēku balsis ir daudz grūtāk ignorēt, tās var precīzi saskaitīt un ir skaidri zināms, ko tās pieprasa – Zatlera atkāpšanos. To nevarēs interpretēt nedz kā neskaidru vispārēju protestu pret grūto dzīvi, nedz kā atbalstu kādai no topošajām, izjukušajām vai stagnējošajām partijām.

Alternatīvas?

Daudzi droši vien gribētu jautāt – kādu alternatīvu es piedāvāju. Citi uzskatītu, ka es esmu viens no Vīķes-Freibergas atkārtota uznāciena piekritējiem. VVF nebija slikta prezidente. Bet viņa nebija arī nekāds pārcilvēks. Pieļaujot vienu otru kļūdu, viņa tikai godprātīgi veica savu darbu. Bet paradoksāli ir tas, ka uz šāda vienkārši labi padarīta darba forna visa pārējā Latvijas politika izskatās pēc zaņķa. Man nav kandidatūras, ko piedāvāt Zatlera vietā neticamajā gadījumā, ja viņš atkāptos. Bet uzskatu, ka Latvijā ir tūkstošiem politikā nepieredzējušu personu ar augstāko izglītību un kvalifikācijas celšanas kursiem, kuru reputācija tik tiešam ir nevainojama un kuri tāpēc visi kā viens ir labāki par Zatleru. Tādi cilvēki, kuru aicinājumam apkarot korupciju, varētu noticēt un kuru vēlme ievērot likumus neradītu šaubas.

Kas tālāk?

Būsim godīgi: cerības atmodināt sirdsapziņu kādā no valdošās elites iegūt-varu-un-noturēt-pēc-iespējas-ilgāk tipiem ir niecīgas. Tas pats attiecas arī uz V.Zatleru. Tomēr mums ir iespēja paust savu nostāju, darīt viņiem zināmu, ka mēs neatbalstām viņus. Un teikt to tik ilgi, kamēr mūs sadzird, nevis vienkārši ‚ieklausās.' Mūsdienu Latvijas politka liek domāt, ka Latvijas karoga krāsas nozīmē ‚sarkt-bālēt-sarkt.' Es ceru, ka pienāks laiks, kad varēsim šīs krāsas interpretēt citādi. Bet tas nenotiks bez mūsu pašu līdzdalības. Tāpēc zatleramne.wikidot.com.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!