Ne bez intereses izlasīju visos lielākajos Latvijas interneta medijos publicēto Vienotības (Jaunā laika) pārstāvja Aiva Landmaņa, bijušā Ventspils pilsētas domes deputāta, atklāto vēstuli savas partiju apvienības biedriem, kurā aktīvi un uzstājīgi tiek aģitēts par Vienotības nepieciešamu sadarbību ar Saskaņas centru (SC) valdības veidošanā.

Taču, jāatzīst, tādu īstu pārsteigumu šī vēstule nesagādāja, jo gan tās zemteksts, gan rašanās zemūdens akmeņi man ir pilnīgi skaidri, un, domāju, arī plašākai sabiedrībai būs interesanti ar tiem iepazīties.

Vispirmām kārtām jau par pašu Aivi Landmani, kā viņš pats sevi pozicionē, iepriekšējā sasaukuma Ventspils domes deputātu no Jaunā laika. Lai gan savu atklāto vēstuli viņš piebārstījis ar visdažādākajām frāzem par "oligarhu varas ietekmi", A.Landmanis pats visai cieši darbojas konkrēta oligarha - miljonāra un Jaunā laika sponsora Olafa Berķa pakļautībā. Kā O.Berķa cilvēks A.Landmanis figurējis virknē Ventspils uzņēmumu, tajā skaitā plaši pazīstamajos Ventspils tranzītkaros ierautajā Ventbunkerā, VB Holdingā un O.Berķim piederošajā N&J. Turklāt, kā jau īstenai oligarhijai piedienas, pārstāvējis sava saimnieka intereses arī mediju biznesa uzņēmumā Mediji un poligrāfija, kas tolaik kontrolēja laikrakstu "Kurzemes radio", "TV Dzintare", kā arī "Latgales televīzija". Tātad viņa uznāciens ar vēstuli nav nekas cits kā lēts triks, ar ko mēģināts apmuļķot gan Vienotības mazāk informēto daļu, gan Latvijas sabiedrību kopumā. Jo lai nu kuram, bet ne jau A.Landmanim, ņemot vērā viņa paša darbības sava maizestēva interesēs, tagad būtu morālas tiesības spriedelēt par oligarhu sazvērestībām. Un diez vai Latvijas sabiedrībai te būtu jānolaižas līdz A.Landmaņa slēptajam piedāvājumam sadalīt oligarhus labajos un sliktajos. Jo pie labajiem tad acīmredzot būtu pieskaitāms ne tikai O.Berķis, bet arī Oļegs Stepanovs, kuru Rīgas birojā Doma laukumā, ja var ticēt mediju ziņām, mēdzis apciemot atkal tas pats A.Landmanis.

Ikviens neuzmanīgs un politiski ekonomiskajās aizkulisēs ne pārāk informēts vērotājs no malas var uzdot tiešām loģisku jautājumu - kāpēc A.Landmanis "pamodies" tagad, pēc vēlēšanām, kad Vienotības karstā retorika cīņā ar promaskavisko SC jau beigusies un, var droši teikt, pateicoties tieši tai, Vienotība guvusi tik iespaidīgu deputātu mandātu skaitu 10.Saeimā? Acīmredzot A.Landmanim pilnīgi un galīgi piemirsies Vienotības priekšvēlēšanu kampaņas šova pamatelements - debates un aptaujas par tēmu, kurš būs nākamais premjers: "briesmīgais, uz Maskavu orientētais" Urbanovičs vai jaukais latviskais Dombrovskis. Vienotības kampaņā šie divi spēki tika nemitīgi pretnostatīti ar uzsvaru par tēmu - ja latviskais elektorāts nesaliedēsies, pie varas nāks Kremļa apoloģēti, un Latvijai beigas. Tieši Vienotība daļā vēlētāju sacēla bailes no iespējamas prokrieviskas pēcvēlēšanu valdības Urbanoviča vadībā. Tāpēc arī jautājums - kāpēc A.Landmanis vispār klusēja tad, bet tik skaļi runā tagad? Ja Vienotības kampaņas uzsvari un vēlētājiem priekšvēlēšanu laikā ar putām uz lūpām dotie solījumi neapmierināja, vajadzēja publiski protestēt un varbūt pat paziņot par izstāšanos no Jaunā laika tad, kad kampaņa tika veidota un solījumi vēlētājiem bira kā no pārpilnības raga.

Taču, protams, atbilde uz jautājumu, kāpēc A.Landmanis aktivizējies tieši šobrīd, mēģinot uzspiest Vienotībai sadarbību ar SC valstiskā mērogā, ir pilnīgi skaidra. Tāpēc, ka viņa tā sauktā atklātā vēstule, visticamāk, ir divu partiju atsevišķu sponsoru diktāts, lai mēģinātu ievirzīt jaunās valdības koalīcijas veidošanu sev vēlamajā gultnē. Ieinteresētais sponsors no Vienotības puses, jādomā, ir A.Landmaņa darba devējs "labais oligarhs" O.Berķis, bet no SC puses - arī "labais oligarhs" O.Stepanovs.

Visdrīzāk, lielākā daļa Vienotības biedru nemaz nezina par šīs partiju apvienības sastāvdaļas - Jaunā laika - ciešo sadarbību ar promaskavisko SC, piemēram, Ventspils pilsētas domē, kur šo abu iepriekšminēto oligarhu darbošanās lieliski papildina viena otru. Tagad šo pašu modeli tiek mēģināts izspēlēt jau visas Latvijas līmenī. Par spīti Vienotības vēlētāja ticībai, ka, balsojot par Vienotību un Dombrovski, viņš balso pret SC un Urbanoviču. Tagad sanāk, ka varbūt par Berķi, bet ne pret Stepanovu...

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!