Foto: Cehs.lv privātais arhīvs

Jau senāk esam rakstījuši par to, ka nav par ko balsot, nav vērts. Bet apstākļos, kad pasaulē uzvaras gājienā maršē brūngani oranža demokrātija 2.0, ir skaidrs, ka kaut kas ir jādara lietas labā. Parasti cilvēki domā par jaunas partijas radīšanu vai arī esošās partijas pārbūvi. Vai arī krīt otrā galējībā un sapņo par labo diktatoru. Sak, atliek tikai atrast īsto cilvēku un visas problēmas atrisināsies pašas no sevis. Diemžēl, skatoties uz piemēriem pasaules politiskajā skatuvē, mēs redzam, ka tas ir tikai veids, kā nokļūt 2.0 līmenī un tur arī iestigt.

Mūsu ideja ir - uzbūvēt esošo politisko sistēmu no nulles, nemainot neko konstitūcijā, varas dalīšanas principos un galvenajos likumdošanas aktos. Restartēt Latvijas politiku. Pāriespējot.

Tātad, kas mums tagad ir par partijām, kas pretendē uz varu nākošajās vēlēšanās?

Saskaņa. Triceklīgs populisma, identitātes politikas un sociālisma mistrojums. Caurcaurēm urbāns un atjaukts ar nanopolittehnoloģijām. Veiksmīgs. Par to, acīmredzot, balso cilvēki, kuriem patīk redzēt ikdienas pilsētas sakopšanas uzvaras un vienlaikus patīk arī nedomāt par to, cik efektīvi un pareizi šīs uzvaras tiek iegūtas. Balso arī cilvēki, kam rūp identitātes politika - krievu valodas un kultūras aizstāvji un attīstītāji. Neviens cits no lielajiem politiskajiem spēkiem ar šādu aizstāvību nenodarbojas. Protams, ir arī pati 'saskaņa' - kurss uz integrāciju un šķelšanās mazināšanu mūsu sabiedrībā. Tur gan vairāk vārdi kā darbi, vismaz man kā latvietim nav tās sajūtas, ka Nils būtu kaut kā tuvinājis sašķelto tautu, drīzāk šķēlis. Bet varbūt kļūdos. Jāmēra. Nu un Saskaņai, protams, neiztikt bez kārtīgas devas sociālās politikas. Viņi ir par visu, kur jātērē nauda un kur top labi pensionāriem, jaunajām māmiņām, skolotājiem, mazākumtautībām, studentiem, strādniekiem, ārstiem, inteliģentiem, proletāriešiem. Jo daudzbalsīgāka sociālā grupa, jo aizstāvamāka.

Nacionālā apvienība Visu Latvijai /Tēvzemei un Brīvībai/Latvijas Nacionālā Neatkarības Kustība. Politiskais frankenšteins, kas aizraujas ar populismu, identitātes politiku un konservatīvismu. Gatavs izlikties par opozīcijas partiju, esot valdošajā koalīcijā. Gatavs būt pret visu iespējamo dažādās detaļās, vienlaikus esot par to pašu lielos vilcienos. Par tiesiskumu. Pret seksuālo minoritāšu tiesībām. Par medicīnu. Pret abortiem. Par nāciju pašnoteikšanos. Pret mazākumtautībām. Par. Pret. Pārsvarā pret. Pret jebko, kas varētu tikt uzskatīts par liberālu un modernu. Pret lieliem nodokļiem, bet vienlaicīgi par lieliem sociāliem izdevumiem. Pret izglītību, par skaļiem saukļiem. Vienīgais nākotnes redzējums - oranži brūns.

Zaļo un Zemnieku savienība. Savieno nesavienojamo. Visveiklākā partija. Vienmēr gatava deva populisma, deva reālpolitikas un deva sarunāšanas-aiz-slēgtām-durvīm. Gatavi miksēt devas atkarībā no politiskās situācijas. Miksoloģijas someljē. Politiskā pozīcija - neizteikta. Gatavi strādāt ar jebko un jebkur. Labi šahā. Gatavi jebkādām izmaiņām lielākajā daļā Latvijas, izņemot vienu pilsētu, kur viss ir sakārtots un viss ir pareizi. Sadarbības partneri.

Latvijas Reģionu Apvienība. Apvieno partijas lokomotīvi ar vagoniem. Bez lokomotīves vagoni, visticamāk, tiks iedzīti strupceļā uz nākamajām vēlēšanām. Par reģioniem, tātad - ne par ko. Iespēja Gatim Kandim atgriezties, lai strādātu.

No Sirds Latvijai. Tur rūpi.

No jaunajiem un daudzsološajiem - Kam Pieder Valsts?. Paredzami vismaz simts tūkstoši skatījumu nākamajās Saeimas vēlēšanās. Programma ar jautājuma zīmi. Vērtības - ar mīnusa.

Tātad, kā mēs redzam, Latvijas politika izskatās pēc eksplozīva maisījuma, kas nav spējīgs eksplodēt vairāk kā purkšķis tukšā pamatskolas klasē. Var tikai likt likmes, vai nākamreiz vairāk iegūs brūnie, sarkanie, zaļie vai oranžie strāvojumi. Visi tādā netīrā dubļu tērcītē. Viss ir tik paredzami bēdīgi, ka nolaižas rokas un rodas vēlme pašizolēties no politikas, kas protams nav līdz galam iespējams.

Pie tam esošās partijas savu populistisko solījumu došanas laikā nekad nepiemin iespēju, ka būs varā jādalās ar citām partijām. Vienmēr solījumi ir tādi, it kā viņiem būtu paredzams absolūts vairākums un iespēja pieņemt likumus, kādus vien ienāk prātā. Pēc tam tikai atliek noplātīt rokas, sak' koalīcijas līgums neparedz, komisija neatbalstīja, deputāti lēma, spīkeris spīkoja. Un, ja solījumi nav izpildāmi jebkurā gadījumā, tad protams vairs nav nekādas nozīmes tam, kas ir partiju programmās. Un tā mēs lēnām nonākam atpakaļ pie tā, ka partijām atliek tikai sacensties, kas skaļāk pabļaus un stiprāk parādīs ar pirkstu.

Tātad - roku nolaišana tiek atlikta! Ir laiks sistēmu uzbūvēt no jauna. Saglabājot visus noteikumus. Un, lai to izdarītu, mēs piedāvājam izveidot nevis vienu jaunu partiju, bet veselas piecas. Un nē - dalīšanās vienkārši labējos, kreisajos un centristos jau sen vairs nestrādā. Un pie mums tā īsti nekad tas arī nav strādājis. Tāpēc mēs izveidosim partijas, kas atbildīs vairumam Latvijas vēlētāju, vienlaikus tur nelaižot iekšā psihus. Galu galā - ir jāatbild uz mūsdienu jautājumiem ar mūsdienīgu pieeju, un tad arī vēlētājs būs ar mieru balsot.

Zemāk redzamas piecas partijas, ar programmas nostādnēm katrai piecās nozarēs. Skatoties uz populistu cilātajiem jautājumiem skaidrs, ka tieši par tiem ir jārunā. Un jārunā racionāli. Ja sekss, identitāte, migrācija un reliģija ir ļoti svarīgas tēmas vēlētājiem, tad visām partijām ir jādefinē sava attieksme pret tām. Vienlaikus saprotot, ka tā ir programmas tēze, nevis konkrēts solījums. Jo jāstrādā būs partijām kopā veidojot unikālu izlīgumu, kas spētu nodot tautas lielākās daļas izrādīto gribu. Izlasiet mūsu piedāvātās partiju programmas un mēģiniet identificēties ar vienu no tām. Vai jūs spētu par kādu no tām nobalsot?

Atbildīgā Sociāldemokrātiskā Partija

Ekonomika, nodokļi un tirdzniecība - par vidēji augstiem nodokļiem, progresīvo nodokli.

Sekss, medicīna un izglītība - par bezmaksas un konservatīvu izglītību, par pieejamu medicīnu.

Identitāte un valoda - sociāli atbildīgs valsts pilsonis kā pamats valstij. Nē izmaiņām valodu likumos.

Starptautiskās attiecības - par EU, par iekļaušanos ziemeļvalstu sociālās pārticības saimē.

Sociālā politika - plašs sociālais atbalsts visdažādākajās dzīves situācijās. Nodrošināta pensija visiem. Sociālā drošības sajūta kā pamats kuplākai ģimenei un lielākai laimei.

Migrācija un reliģija - konservatīvā kristietība kā sociālais partneris. Neitrāli pret citām reliģijām. Pret migrāciju pabalstu iegūšanas nolūkos, vienlaikus atbalstot kvalificēta darbaspēka pieplūdi.

Atbildīgā Progresīvā Partija

Ekonomika, nodokļi un tirdzniecība - par vidējiem nodokļiem, daļēji progresīvo nodokli, ar atbalstu jaunām un vēl nebijušām uzņēmējdarbības jomām.

Sekss, medicīna un izglītība - draudzīgi pret seksuālajām minoritātēm, par inovatīvu izglītību, moderni medicīnas jautājumos.

Identitāte un valoda - cilvēks kā jēga valstij. Par lielāku pielaidību valodu jautājumos, bet bez radikālām izmaiņām.

Starptautiskās attiecības - par EU, par NATO, par jaunām aliansēm un savienībām.

Sociālā politika - par ilgtermiņa sociālo izdevumu plānošanu, par modernu pieeju pabalstu administrēšanai, par personīgo ieguldījumu savā nākotnes pensijā.

Migrācija un reliģija - pret valsts dalību reliģiskajā dzīvē, pret reliģisku diskrimināciju, par visdažādāko migrāciju, kontrolējot drošības aspektu. Jo raibāka valsts, jo labāk visiem.

Atbildīgā Nacionāli Noslēgtā Partija

Ekonomika, nodokļi un tirdzniecība - par nodokļu atlaidēm nacionāli svarīgiem uzņēmumiem.

Sekss, medicīna un izglītība - konservatīvi pret seksuālajām minoritātēm un izglītību, moderni medicīnas jautājumos.

Identitāte un valoda - latvietis ar vismaz vienu vecmāmiņu, latvieti kā jēga valstij.

Starptautiskās attiecības - par minimālu EU, pret EU federalizāciju, par NATO.

Sociālā politika - par stipru atbalstu ģimenēm, par jaunām administratīvām iestādēm, kas strādātu pie tā, lai palielinātu vidējo dzīves līmeni. Par re-emigrācijas programmām.

Migrācija un reliģija - pret jebkāda veida migrāciju, izņemot stingri atrunātus un kontrolētus gadījumus, pārsvarā kvalificētu speciālistu formā. Neitrāli pret esošo kristietību valstī, noraidoši pret jaunu reliģiju ienākšanu.

Atbildīgā Tautas Kopuma Partija

Ekonomika, nodokļi un tirdzniecība - par vidējiem nemainīgiem nodokļiem.

Sekss, medicīna un izglītība - konservatīvi seksa jautājumos, plaši atvērti izglītības jautājumos, moderni medicīnas jautājumos.

Identitāte un valoda - latvietis visplašākajā nozīmē kā pamats valstij, ar likumu izmaiņām, kas pieļauj plašu krievu un angļu valodas lietošanu, vienlaikus nemainot pamatlikumus.

Starptautiskās attiecības - par minimālu EU, par NATO aizsardzību, pret dalību NATO misijās.

Sociālā politika - par plašu sociālo programmu, vienlaikus nepalielinot izdevumus. Par lielāku valsts atbalstu neparedzētās situācijās. Par programmām, kas mazinātu sabiedrības šķelšanos.

Migrācija un reliģija - par salīdzinoši pielaidīgu imigrācijas politiku, vienlaicīgi nodrošinot plašas integrācijas programmas. Vienlaikus pret ārējām ne-kristietības reliģijas izpausmēm.

Atbildīgā Konservatīvā Partija

Ekonomika, nodokļi un tirdzniecība - par zemiem nodokļiem

Sekss, medicīna un izglītība - neitrāli seksa jautājumos, konservatīvi izglītības jautājumos, konservatīvi medicīnas jautājumos.

Identitāte un valoda - konservatīvi par to, kā tiek definēts latvietis, iekļaujoši pret visiem Latvijas iedzīvotājiem. Bez plāniem mainīt valodu likumus.

Starptautiskās attiecības - par EU, par NATO, par brīvo tirdzniecību.

Sociālā politika - par mazu valsts lomu sociālajā jomā, par pēc iespējas vienkāršāku pabalstu, atbalstu un pensiju administrāciju. Par lielu personīgo devumu nākotnes pensijā.

Migrācija un reliģija - par konservatīvo kristietību kā valsts balstu, bet neitrāli par valsts iesaistīšanos reliģiskās darbībās. Pret aktīvu jaunu reliģiju darbību. Par ierobežotu imigrāciju ar striktu punktu sistēmu, kas ļautu pieņemt tikai visiederīgākos migrantus.

Skaidrs, ka nebūs tā, ka viena no augstākminētajām partijām iegūs pilnus varas grožus. Visticamāk, tā būs koalīcija no vairākām ar nepieciešamību iesaistīt opozīciju visnopietnāko jautājumu pieņemšanā. Un, ja vēlētājam būs iespēja izvēlēties un atklāti nobalsot par partiju, kas atbalsta tieši viņa nostāju, vienlaikus nekrītot klajā populismā, tad iespējams, ka cilvēki nejutīsies tik atrauti no politiskās dzīves un samazināsies oranži-brūnā demokrātijas gala scenārija draudi.

Dārgais komentētāj - nekautrējies paust savu izvēli komentāru sekcijā. Ja neviena no partijām neatbilst, tad droši iesaki savu partijas nostādņu komplektu (un partijas nosaukumu), kas ļautu arī tev pilnībā izbaudīt dalību politiskajā procesā. Protams drīkst balsot arī par Māras Zemi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!