Foto: Cehs.lv kolāža
Sekojot līdzi pasaules notikumiem, rodas iespaids, ka ar katru dienu palielinās ciešanu skaits pasaulē. Terorakti, pret civiliedzīvotājiem vērsti uzbrukumi ar ķīmiskajiem ieročiem, draudīgi militāro vienību manevri pierobežās, korupciju un citu lielvaru ietekme augstākajos varas ešelonos. Tās ir tikai dažas no ārvalstu ziņām, kas katru dienu baro mūsu bailes un nedrošību. Nebūtu melots, ja teiktu, ka Latvija ir mazā pasaule, arī pie mums spridzina mašīnas, arī mums ir idioti politiķi, arī mūsu pilsētu galvas sevi reklamē par pilsētas budžeta līdzekļiem, arī mūsu sabiedrība tiek pušu plēsta, kad jārisina tādi ētikas kāzusi - vai ir "OK" lācim mīties ar velosipēdu, ja bariņam puņķainu knēveļu tas sagādā prieku?

Lai arī Cehs.lv radošā triecienbrigāde joprojām nav saņēmusi naudu ne no Sorosa, ne Kremļa, ne Vienotības un pat ne no briseloidu ķirzakām, mēs tomēr gribam turpināt darīt labu un palīdzēt līdzpilsoņiem.

Gan jau būsiet pamanījuši, ka katru gadu ir vismaz viens mediķu streiks vai pikets pie Ministru kabineta, kur mediķi prasa palielināt algas un sakārtot medicīnas nozari. Un ne bez pamata, esmu dzirdējis, ka cilvēki ir pamodušies no narkozes, jo viņu anesteziologam pārāk skaļi burkšķ vēders. Nesen pār Cehs.lv radošo inteliģenci nāca apskaidrība – medicīnas nozare Latvijā cieš tieši dziednieku un ekstrasensu dēļ! Nevienā mediķu piketā nav manīti ļautiņi, kas izmanto brīdi, lai uzspēlētu Kalambolu. Jāsecina, ka ezotērikas praktizētājiem nav problēmu ar finansējumu.

Problēma ir tāda, ka dziednieku darbība nav reglamentēta un uzraudzīta. Dziednieki nav reģistrēti uzņēmējdarbības veicēji, un viņi nemaksā nodokļus. Sanāk ļoti netaisnīgi, ka visi cenšas ārstēt cilvēkus, bet nodokļi ir jāmaksā tikai tiem, kas ir tērējuši naudu un labākos jaunības gadus, lai mācītos bioloģiju, fizioloģiju un ķīmiju. Mēs saprotam, ka Valsts ieņēmumu dienesta darbinieki bieži vien tiek nepamatoti uzskatīti par neandertāliešu un vampīru krustojumu vai vismaz par bezdvēseliskiem birokrātiem, bet tas nav pieņemami, ka tik milzīgu pelēkās uzņēmējdarbības nozari neviens nav centies sakārtot.

Pirmais solis būtu izveidot ezotērisko uzņēmējdarbību reģistru. Uzņēmumu reģistram neklātos viegli, jo ezotērisko profesiju ir krietni vairāk nekā dženderu: mistiķi, vārdotāji, baltie burvji, šamaņi, okultisti, utt., utjp. Mūsuprāt, pastāv trīs galvenās darbības formas – dziedniecība, ekstrasensorika un buršanās. Katru no šīm darbības formām ir nepieciešams licencēt, lai nodrošinātu, ka patērētāji saņem kvalitatīvu preci vai pakalpojumu. Visas personas, kas nodarbojas ar ezotērisko uzņēmējdarbību bez licences, būtu nepieciešams sodīt tieši tāpat kā tradicionālās medicīnas darbiniekus.

Ekstrasensi apgalvo, ka viņiem piemīt diagnostikas jeb spējas paredzēt nākotni, noteikt pazudušo personu atrašanās vietu, bet nekad loteriju uzvaras skaitļus. Mūsuprāt, lai iegūtu ekstrasensa licenci, ir jānokārto sekojošs pārbaudījums: cilvēks ar ekstrasensorajām spējām tiek iesēdināts telpā, no kuras viņš var izkļūt, ja pareizi ievada sešciparu kodu. Telpā viņš tiek ieslēgts uz 7 dienām, viņam ir gulta, pietiekami daudz ēdiena un dzēriena, bet nav tualetes. Protams, īstam ekstrasensam būs nepieciešamas ne vairāk par dažām minūtēm, bet citiem var būt nepieciešams nedaudz vairāk laika, lai nomierinātos, sakoncentrētos, tālab arī piedāvājam 7 dienu limitu.

Dziednieki darbojas dažādos veidos, bet pārsvarā viņi ārstē slimības bez fiziskas iejaukšanās. Kā liecina Cehs.lv novērojumi, tad vairumā gadījumu, dziednieki glāsta savu pacientu auras un ar pirkstiem stimulē čakras. Licences kvalifikācija dziedniekiem varētu būt ļoti līdzīga kā ekstrasensiem, arī viņi tiek iesēdināti slēgtā telpā uz 7 dienām - bez tualetes, ar ēdienu, dzērienu, un trīs nāvējoši slimu peļu fotogrāfijām. Ja vismaz 2 peles atveseļojas, pretendents ir nopelnījis dziednieka licenci.

Burvji ar īpašām vārdu kombinācijām iedarbojas uz priekšmetiem un dzīvām būtnēm, lai panāktu izmaiņas fiziskajās īpašībās vai ķīmiskajā sastāvā. Piemēram, varam minēt ūdens pārvēršanu vīnā, slimības lāsta uzlikšanu vai noņemšanu. Šajā kategorijā ietilpst arī homeopāti un ūdens strukturētāji, jo viņi pārdod nevis ūdeni, bet izmaiņas ūdens īpašībās. Diemžēl jebkurš šarlatāns var uzdoties par burvi un tirgot krāna ūdeni, apgalvojot, ka tam piemīt ārstnieciskas īpašības. Tieši šajā sfērā ir nepieciešama stingra reglamentācija, jo pastāv ļoti liela iespējamība, ka patērētājs kļūs par krāpniecības upuri.

Lielās krāpniecības iespējamības dēļ burvja licences iegūšanai jābūt visstingrākajai – burvis iesniedz 3 litru burku ar strukturēto ūdeni un nosauc tā iedarbību, piemēram, ūdens ar vēdera izeju veicinošu struktūru, tālāk šis burvis tiek ieslēgts telpā ar ēdienu, ūdeni, bet bez tualetes un uz tik ilgu laiku, cik nepieciešams, lai veiktu visus iesniegtā struktūrūdens klīniskos testus un izmēģinājumus uz laboratorijas pelēm.

Vairākas augstas valsts amatpersonas (pat veselības ministri) ir pozitīvi izteikušās par dziedniekiem un homeopātiju, un mūsu mērķis nav apšaubīt pārdabisku spēku ezotērisku prakšu iedarbību. Mēs uzskatām, ka katram ir tiesības nodarboties, ar ko vien sirds kāro. Bet mēs dzīvojam valstī, un visiem ir jāpakļaujas vieniem un tiem pašiem likumiem, visiem ir jāmaksā nodokļi, un visu patērētāju tiesības ir aizsargājamas. Ja dziednieks, ekstrasenss vai burvis grib praktizēt savas iemaņas, viņam ir jāapliecina savas spējas, sēžot nedēļu vienā telpā bez tualetes, jo tikai tā mēs atšķirsim labus ārstus no sū*īgajiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!