Foto: LETA
Eiropas, Ziemeļamerikas un Arābu līgas valstu izveidotās koalīcijas trieciens Muammara Kadafi armijas pozīcijām pieņemas spēkā. Saprotams, ka diktatora lāsti birst kā no pārpilnības raga. Nav šaubu, situācija ir sarežģīta un neviens pašlaik nevar pateikt, cik ātri izsīks Kadafi režīma pretošanās spējas, kādas būs fanātisma izpausmes.

Šādā situācijā ir tikai loģiski, ka miera un starptautiskās stabilitātes interesēs sabiedroto koalīcijai ir jānovēl veiksme.

Kā Latvijas ārlietu ministrs esmu paudis pārliecību, ka Latvija šajā procesā piedalīsies kā atbildīga ANO un NATO dalībvalsts, esmu paudis atbalstu Koalīcijas mērķiem, tās vienotai un apņēmīgai rīcībai. Arī tāpēc, ka Koalīcijas ieroču spēku pret sevi Muammars Kadafi ir izsaucis pats, jo neturēja solījumu respektēt ANO Drošības Padomes rezolūciju un nepārtrauca uguni.

Taču, kā parasti, viedokļi par militāra spēka lietošanas nepieciešamību dalās. Tiek piesaukta Irākas un Afganistānas pieredze. Un tomēr šoreiz nav šaubu, ka 17.marta ANO rezolūcija ir tiešs aicinājums un pilnvarojums bez kavēšanās lietot visus pieejamos līdzekļus, tajā skaitā militāru spēku, lai Lībijā novērstu vardarbību pret civiliedzīvotājiem. Kā jau esmu minējis, starptautiskās sabiedrības lēmums iejaukties nāca kā kompromiss starp piesardzību un aktīvas rīcības nepieciešamību. Daudz ko izšķīra Arābu līgas valstu atbalsts.

Latvijas sabiedrībai vēl labā atmiņā 1991.gada janvāra barikāžu pieredze. Toreiz daudzi bija neizpratnē, kāpēc mums palīgā nedodas ANO "zilās miera uzturētāju ķiveres". Starptautiskās sabiedrības rīcības trūkums ik dienu ir prasījis simtiem Lībijas civiliedzīvotāju dzīvību. Vēl vairāk – Kadafi pašlaik rīkojas īpaši ciniski, ap militārajiem objektiem liekot izveidot "dzīvo sienu" no saviem cilvēkiem.

Nav šaubu, ka šādā situācijā koalīcijas rīcība ir likumīga un atbilstoša situācijai. Protams, ka jāciena arī piesardzīgas rīcības atbalstītāji. Interešu un viedokļu dažādība tikai apliecina globālo procesu sarežģīto raksturu. Taču neatkarīgi no tā Latvijas valsts ir šī procesa sastāvdaļa. Mūsu sabiedrība ik dienas apliecina spēju izjust patiesu solidaritāti ar citām tautām, lai kurā kontinentā tās atrastos

Latvijas politiskajam un morālajam atbalstam Lībijas gadījumā ir būtiska nozīme, lai gan, protams, vidēja un ilgtermiņa problēmu risinājumi un demokrātiskas varas maiņa būs jārisina pašai Lībijas tautai. Cerams, tas notiks līdzīgi kā Ēģiptē, kur jau noticis referendums par izmaiņām konstitūcijā.

Daudzus interesē, kāda būs Latvijas loma Lībijas jautājuma risināšanā. Lēmums par NATO līdzdalību izšķirsies tuvāko dienu vai nedēļas laikā. Mēs kā NATO dalībvalsts aktīvi piedalīsimies šajā diskusijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!