Foto: AFI
Ar bankas "Citadele" pārdošanu, pie tam par smiekla naudu, Latvija ir galīgi apglabājusi savu finanšu sistēmu. Pēdējo gadu notikumi rāda, ka tā nav nejauša parādība, bet sistēmiska virzība.

Jau sākot ar "Parex bankas" glābšanu, kas budžetam izmaksāja vairāk nekā 1,5 miljardus eiro, ar skaidrojumu, ka glābta tiek sistēmas banka. "Parex banka" nebija sistēmas banka, glāba savu un savu paziņu personīgo naudu.

"Parex banka" sadalīja divās bankās. Vienai bankai iedeva "sliktos" kredītus, otrai- Citadele- palika "labie" kredīti. Banku "Citadele", kuru gatavojās pārdot par ne mazāk kā 500 miljoniem eiro, tagad pārdod 10 reizes lētāk.

Banka šodien strādā ar peļņu. Kādēļ tā jāpārdod praktiski par velti? Tā vietā, lai uzkrājas noguldījumi, kurus cilvēki labprāt noguldītu, sniegtu maksas pakalpojumus klientiem par zemākiem tarifiem nekā ārvalstu bankas, banku, kurā varētu uzkrāt naudu pašvaldības un valsts uzņēmumi - likvidē. Tajā pašā laikā valsts aizņemas daudz naudas aizdevumu un obligāciju veidā.

Iepriekš jau slēdza valsts "Hipotēku un Zemes banku", izdabājot dažu personu privātām interesēm. Vēl iepriekš glāba "Krājbanku", ieguldot tajā 350 miljonus latu. Neviļus rodas doma, ka tā ir korupcija augstākajos varas ešelonos.

Saeimas deputātu nesenais balsojums par bankas "Citadele" pārdošanas apstiprināšanu pierāda mūsu politiskās sistēmas trūkumus. Neliela cilvēku grupa savās interesēs izrīkojas ar veselu valsti un veselu tautu, bet pie tā vainīgi esam mēs paši, jo esam inerti un
vienaldzīgi. Ir pamats uzskatīt, ka šādā situācijā gaidāmajās vēlēšanās nobalsos par tiem pašiem deputātiem, kā rezultātā tiks izveidota tā pati koalīcija.

Patiesība ir teiktajā: "Katrai tautai ir tā valdība, ko tā pelnījusi.".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!