Latvijas Būvnieku asociācijas izpilddirektors Mārcis Nikolajevs uzskata, ka bioetanola rūpnīcas celtniecības biznesa plānā minētās “neparedzētas izmaksas” 15% apjomā ir normas robežās. Saskaņā ar Latvijas praksi, tā saucamie “virsizdevumi” sākotnēji var tikt rēķināti 12-18% robežās.
Tai pat laikā M.Nikolajevs apstiprināja, ka šādas “neparedzētās izmaksas” var kalpot kā aizsegs maksājumiem projekta labākai virzībai.

“Neparedzētās izmaksas” netiek īpaši skaitļotas, bet rēķinātas, pieņemot noteiktu procentu no objekta vērtības. Kā NIP jau rakstīja, bioetanola rūpnīcas gadījumā tie ir 15%, kas veido gandrīz 2.5 miljonus ASV dolāru.

Saeima rudenī pārsteidzoši viegli piešķīra galvojumu no valsts budžeta kredītam bioetanola projektam, bet nu finansu ministrs šajā projektā konstatējis virkni nepilnību. Bez tam neoficiāli tiek apstiprināts, ka nereti zem “neparedzētām” izmaksām slēpjas arī finansu stimulācija projekta labākai virzībai. Tā kā šai gadījumā ir runa par 2.5 miljoniem dolāru, NIP pievērsa uzmanību to potenciālajam izlietojumam. Vairāki “DELFI Versiju” lasītāji, kas acīmredzami saistīti ar celtniecības biznesu savos komentāros uzsvēra, ka 15% ir pieļaujama “neparedzēto izmaksu” pozīcija, kas, tiesa, nepierāda, ka šajā pozīcijā nevar tikt ieslēpti dažādi tieši ar celtniecību nesaistīti maksājumi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!