Foto: LETA
Jau pavisam drīz – 2014. gada 1. janvārī – mūsu maciņos latus aizstās eiro, un šim Latvijas ekonomikai būtiskajam notikumam gatavojas gan uzņēmumi un dažādas institūcijas, gan ikviens iedzīvotājs.

Viens no svarīgākajiem uzdevumiem ir eiro naudas zīmju dizaina un drošības pazīmju apgūšana. Tas ir vēl jo lielāks izaicinājums, ņemot vērā, ka, uzlabojot vienotās valūtas drošību, pašlaik apgrozībā pakāpeniski tiek laistas otrās jeb Eiropas sērijas banknotes. Pirmā Eiropas sērijas banknote ar 5 eiro nominālu pie vairāk nekā 332 miljoniem eiro zonas dalībvalstu iedzīvotāju nonāca 2013. gada pavasarī, un paredzams, ka drīzumā sekos arī citu nominālu naudas zīmes.

Eiro banknotes

Eiro banknotes var raksturot ar formulu "7+1" – septiņas pirmās sērijas eiro banknotes un pirmā otrās (Eiropas) sērijas banknote. Visām eiro zonas valstīm ir vienādas eiro banknotes, atšķiras katras valsts emitētās monētas – tām vienas puses dizainu katra valsts izvēlas pati.
Apgrozībā ir septiņu nominālvērtību eiro banknotes – 5, 10, 20, 50, 100, 200 un 500 eiro, tātad, salīdzinot ar lata banknotēm, klāt nāk 200 eiro nomināls.

Kopumā apgrozībā 2013. gada vasarā bija aptuveni 15,5 miljardi eiro banknošu (911 miljardu eiro vērtībā), tostarp 1,6 miljardi 5 eiro banknošu (gandrīz 8 miljardu eiro vērtībā).
Visās eiro banknotēs iestrādāti dažādi pretviltošanas elementi. Jebkuru eiro banknoti var viegli pārbaudīt, to aptaustot, apskatot un pagrozot. Latvijas iedzīvotājiem, kuri labi pazīst lata banknotes un to drošības pazīmes, atslēga eiro pazīšanai ir jau rokā. 

Īpašu iespiedtehnoloģiju rezultātā banknotes viegli atpazīt ar tausti. Aplūkojot banknoti pret gaismu, kļūst redzama ūdenszīme, pretviltošanas josla un caurskata zīme. Grozot banknoti, aversā redzams mainīgs hologrammas attēls, bet reversā - zeltīta josla (5-20 eiro banknotēm). Tāpat par banknotes drošību rūpējas ar papildu elementiem, ko parasti vairāk iepazīst profesionālie naudas lietotāji – kasieri, veikalnieki u.c. (ultravioleto staru gaismā redzamās pazīmes, mikroburtu raksts, infrasarkano staru gaismā redzamās pazīmes u.c.). 

Dažādu nominālu eiro banknotēm ir nedaudz atšķirīgs izmērs. Tāpēc neredzīgajiem un vājredzīgajiem cilvēkiem tās ir vieglāk atšķirt. Vājredzīgajiem cilvēkiem palīdzēs arī tas, ka katrai banknotei ir viena noteicošā krāsa un katras banknotes nominālvērtības uzraksts ir iespiests lieliem cipariem.

Kas jāzina par otrās sērijas banknotēm? 

Otrās sērijas eiro banknotēs izmantoti jaunākie sasniegumi banknošu tehnoloģijā, kas attīstījusies kopš pirmās sērijas ieviešanas pirms vairāk nekā 10 gadiem. Izmantoti jauni pretviltošanas elementi, kas nodrošinās labāku aizsardzību pret viltojumiem. Salīdzinot ar pirmo sēriju, jaunās eiro banknotes būs izturīgākas un nebūs tik bieži jānomaina. Tas ir īpaši būtiski attiecībā uz 5 eiro banknotēm, kuras nolietojas visvairāk. Ilgāks lietošanas laiks samazinās banknošu ietekmi uz vidi. 

Dažos jaunās sērijas eiro banknošu pretviltošanas elementos iestrādāts Eiropas - grieķu mitoloģijas tēla – portrets (kā ūdenszīme un uz hologrammas). Tāpēc tās sauc par Eiropas sērijas banknotēm.

Visā pasaulē portreti tradicionāli izmantoti uz banknotēm, jo pētījumi rāda, ka cilvēki viegli atpazīst sejas. Eiropas portretu jaunajām eiro banknotēm izvēlējās, jo tas skaidri asociējas ar Eiropas kontinentu, turklāt papildina banknotes ar cilvēcisku elementu.

Banknošu dizains

Otrās sērijas banknošu dizaina pamatā ir laikmetu un stilu motīvi, kas izmantoti pirmās sērijas banknotēs. Tomēr jauno banknošu izskats ir vizuāli nedaudz mainīts, lai piešķirtu tām jaunu izskatu un iestrādātu vairākus jaunus un pilnveidotus pretviltošanas elementus, kas ļauj arī viegli atšķirt abu sēriju banknotes.

Līdzīgi kā uz pirmās sērijas banknotēm, arī uz jaunajām Eiropas sērijas banknotēm attēloti septiņu Eiropas kultūras vēstures periodu arhitektūras stili, taču uz tām nav redzamas reālas ēkas vai tilti. Tiek izmantoti šādi arhitektūras stili: 5 eiro - antīkais periods, 10 eiro - romānika, 20 eiro - gotika, 50 eiro - renesanse, 100 eiro - baroks un rokoko, 200 eiro - 19. gadsimta tērauda un stikla arhitektūra, 500 eiro - 20. gadsimta arhitektūra.

Katrai banknotei izmantota cita dominējošā krāsa, tās ir tādas pat kā pirmās sērijas attiecīgās nominālvērtības banknotēm, tas ir, pelēka (5 eiro), sarkana (10 eiro), zila (20 eiro), oranža (50 eiro), zaļa (100 eiro), dzeltenbrūna (200 eiro) un violeta (500 eiro). Uz jaunajām banknotēm parādītas valstis, kuras pievienojušās Eiropas Savienībai 2004. un 2007. gadā pēc pirmās sērijas banknošu ieviešanas. Uz banknotēm redzams eiro nosaukums ne vien latīņu burtiem (EURO) un grieķu burtiem (EYPΩ), bet arī kirilicā (EBPO), ņemot vērā Bulgārijas pievienošanos Eiropas Savienībai 2007. gadā.

Pirmās sērijas banknotes joprojām būs apgrozībā

Pirmā izlaiduma 5 eiro banknotes joprojām būs apgrozībā kopā ar jaunajām banknotēm, bet pamazām tiks izņemtas no apgrozības.

Plānots, ka pakāpeniski tiks ieviestas arī citu nominālu otrās sērijas eiro banknotes. 2014. gadā Eiropas Centrālā banka (ECB) un eiro zonas valstu centrālās bankas gatavojas laist apgrozībā jauno 10 eiro banknoti. Jau vairākus mēnešus norisinās sagatavošanās darbi 10 eiro banknotes izlaišanai. Eiro zonas valstu centrālās bankas vērsušās pie banknošu iekārtu ražotājiem, kā arī bankām, mazumtirgotājiem un visiem citiem, kas ražo vai izmanto banknošu apstrādes un autentifikācijas iekārtas, piedāvājot palīdzību iekārtu pielāgošanā jaunajai 10 eiro banknotei.

Eiro izstāde un ECB klipi

Ar eiro banknotēm - gan pirmās, gan otrās sērijas - vēl līdz 13. decembrim iespējams iepazīties ceļojošajā Eiro izstādē, kas izvietota Rīgā, Dailes teātrī. Interaktīvajā izstādē pastāstīts par eiro naudas zīmju pagātni, tagadni un nākotni, dizainu, drošības elementiem. Izstādē var iepazīties arī ar plašo eiro monētu klāstu - tās katrai no eiro zonas dalībvalstīm ir atšķirīgas. 

Izstādi apmeklēt aicināti dažādu vecumu cilvēki, arī paši mazākie, kuri varēs jautri pavadīt laiku un ar spēļu starpniecību iepazīt jauno naudu speciāli iekārtotā bērnu stūrītī.

Eiro naudas zīmju dizains un pretviltošanas elementi plaši aplūkoti ECB speciāli veidotā interneta vietnē (arī latviešu valodā).

Par to, kā ikviens ātri un vienkārši var pārbaudīt eiro banknotes, te stāstīts arī jautrā veidā: 

Šajā interneta vietnē pieejama spēle "Euro Cash Academy" - mācību līdzeklis, kas aizraujošā veidā iepazīstina ar jauno 5 eiro banknoti un pārējām eiro banknotēm.

Esmu pārliecināts, ka Latvijas iedzīvotāji būs labi sagatavojušies eiro ieviešanai un neradīsies problēmas ar naudas zīmju atpazīšanu. To noteikti veicinās šajās dienās katrai mājsaimniecībai nogādātais sūtījums ar ērti lietojamu kartīti par banknošu pretviltošanas pazīmēm un būtiskākajām konvertācijas summām, kā arī citas aktivitātes, piemēram, informatīvie klipi televīzijās par eiro drošības elementiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!