Šo otrdien (13.07.2010.) valdība konceptuāli pieņēma lēmumu grozīt vairākus normatīvos aktus, lai turpmāk laulības varētu šķirt pie notāra vai pašvaldību dzimtsarakstu nodaļās, nevis tiesā, kā tas ir pašlaik. Reforma reformas pēc! Laikā, kad strauji mazinās dzimstība, valdībai būtu jālemj kā stimulēt un nostiprināt ģimenes un laulības institūtu, nevis veicināt tā ātrāku un vieglāku sairšanu.

Joprojām ir spēkā Satversmes 110.pants: valsts aizsargā un atbalsta laulību. Valsts aparātam būtu jādomā, kā vairāk aizsargāt un atbalstīt laulātos. Valstij jāveicina stipra laulība, nevis jārada laulātajiem vieglāki šķiršanās apstākļi. Ar attiecīgiem nodokļu atvieglojumiem valstij vajadzētu stimulēt laulību un ģimeni, piemēram, būtiski palielinot neapliekamo minimumu ģimenēm ar nepilngadīgiem bērniem.

Nedrīkst vienkāršot laulību šķiršanās kārtību. Gluži otrādi. Būtu jāpalielina valsts nodeva (tagad 100 latu) par laulības šķiršanu. Esmu pārliecināts, ka ievērojami palielinot nodevu, arī paši laulātie nopietnāk attiektos pret savu ģimeni un vairāk par to rūpētos. Valstij jādomā par saviem iedzīvotājiem ilgtermiņā, tai skaitā, radot papildus šķēršļus un neērtības šķirties gribētājiem. Latvijā taču cilvēks un ģimene ir pirmajā vietā, vai ne?

Neapstrīdu notāru kompetenci veikt savu darbu, taču kā praktizējošs advokāts pamatoti apgalvoju, ka līdzšinējā kārtība ir rīcībspējīga un tās mākslīga demontāža ir pilnīgi nevietā. Ja valdības mērķis ir mazināt tiesu noslodzi, būtu piemērojami citi risinājumi, piemēram, palielinot tiesnešu skaitu.

Pat ja šķirties vēlas abi laulātie, ir ļoti daudz dažādas juridiskas nianses. Piemēram, laulāto mantas dalīšana, bērnu saskarsmes tiesību izmantošana, uzturlīdzekļi bērniem u.c. Juridiskās palīdzības sniegšana laulības šķiršanas lietās ir īpaša, jo šeit ir runa ne tikai par mantas vai bērnu dalīšanu, bet arī emocionāliem un iracionāliem jautājumiem, kas skar abus laulātos. Līdz šim juridisko palīdzību šķirteņiem sniedza zvērināti advokāti. Tam arī turpmāk ir jābūt advokātu darbam!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!