Foto: DELFI Aculiecinieks
Katla vulkāns ir daudz mierīgāks nekā latviešu nauda bankās un makos.

Īpašu popularitāti nedēļas nogalē Latvijā ieguva sacensības " Atrodi bankomātu, kurā vēl ir piķis". Esot piedalījušies vairāk kā 10 000 dalībnieku. Citi gan domā citādi. Varbūt tā bija mobilo telefonu operatora "Jele-Jele 2" kārtējā kampaņa. Nu kā bija ar Dizenterītu pie Mazsalacas. Tik daudz īsziņu dažu stundu laikā tika aizsūtīts kā visa iepriekšējā gada laikā. "Finis iustificat media", jeb kā arābi teiktu - "Nelietojiet avīzi tualetē!" Par visu šo neko svētdien tā arī neuzzināja trīs cilvēki. Annas tante Dagdā, Staņislavs Kārsāvā, jo mobilo telefonu viņiem nav, LTV tur nerāda, bet Baltkrievijas kanāli ziņoja tika par Lukašenko ciemošanos kolchozā. Kā arī Iekšlietu ministrs, kura uzvārdu vēl neviens īsti nav iegaumējis – Dostojevskis? Kozlovskis? Kozlodojevskis? Jo viņa mobilais telefons pēc treniņa bija palicis dušā un ministrs par paniku uzzinājis tikai Ministru kabineta pirmdienas sēdē.

Kamēr citi izmisīgi lasīja īsziņas "Dinamo" hokejists Duļevskis rakstīja... savu vārdu Guņas Pastes atmiņās, Latvijas hokeja vēsturē un nedaudz arī uz Piemaskavas kaušļu bara jaunuļa Fedosejeva sejas. Tā, ka mājās Jana parakstīja diagnozi –"otrkritij perelom, ģips..." Roka čupā uz mēnesi – cieta tam jauneklim tā galva! Būtu trāpījies pa rokai Mirastijs, saniknotais Rodža arī viņam skalpu būtu noņēmis!

Nedēļas vidū SC pārstāvji varēja doties pieredzes apmaiņā pie lielā brāļa "Vienotās Krievijas", lai pie Triumfa arkas redzētu, kā jāstrādā ar tautu. Darbaspēks ir arī Latvijā, ko labi parādīja nesen Arēnā notikušais "Forward challenge" pasākums, kurā garkājainas meitenes ar lielām krūtīm un pavisam mazām biksītēm aģitēja par parakstīšanos, kamēr vīri ringā aprakstīja viens otra seju un reizēm arī vietas zem jostas vietas. Gadās taču. Un, ja vajadzēs, viņi būs Lindermana rotas brīvprātīgie. Kad Kremlis sauks atkarot bijušās PSRS teritorijas.

Dažas dienas pēc Krievijas Domes vēlēšanām uz Maskavu tika izsaukts pēdējā Latvijas vēstnieka Krievijā Vilhelma Muntera gars un pirmais Latvijas vēstnieks Krievijā dzejas klasiķes Mirdzas Ķempes transkripcijā Penis Jāters, kā arī visi bijušie Putina darbabiedri, kas šobrīd glabājas maisos Stabu ielas pagrabā. Visiem tika iesniegta nota ar lūgumu 24 minūšu laikā atstāt valsti. Par to, ka Latvija, nekaunīgi pārkāpjot visas starptautiskās konvencijas, iejaukusies Krievijas iekšējās lietās Domes vēlēšanu laikā un pēc to rezultātu paziņošanas izraisījusi masu nekārtības. Zem tā visa slēpjoties nacistiskās Latvijas alkatīgā vēlme okupēt kaimiņvalsti, iegūt tās dabas resursus, izkalpināt cilvēkus un iegūt izeju uz Kluso okeānu. Ar turpmāko mērķi mainīt politisko režīmu Ķīnā un gāzt Kima Il Suna režīmu KTDR. Krievija jau ir vērsusies pēc palīdzības ANO, UNESCO, Arābu līgā, OPEC, FIFA un ETA, kā arī pie Roņu salas zemniekiem, kas jau veidojot brīvprātīgo vienības, lai sūtītu uz Ķīnu.

"Kabanovam piespriež augstāko soda mēru" – izlasot šādu virsrakstu, jau likās, ka deputātu gaida teju vai Fridriha Jekelna liktenis. Paraksta uzlikšana vēlēšanu iecirknī tika kvalificēta kā Saeimas deputāta zvēresta pārkāpums. Pēc šādas ziņas izlasīšanas visā Skandināvijā sarosījās cilvēktiesību aizstāvji un jau gatavoja petīcijas dažādām instancēm. Kaut kas nedzirdēts civilizētā pasaulē, ka likvidē parlamentārieti! Bet izrādās no virsrakstiem vien baroties nedrīkst. Jo tūdaļ sekoja arī visas pasaules futbolistu protests. Kāpēc parlamentārieši ir izredzētie – viņiem sarkanā kartīte nemaz neesot paredzēta. Pareizi norādījis latvju Dzintars, ka par šo pārkāpumu Nikolajs Kabanovs pelnījis uzreiz sarkano – Kaban-off! Dzeltenā tak bija par mutes noslaucīšana no rosola Latvijas karogā!

Kā jau katru gadu decembrī kļūs zināms arī gada labākais pašā populārākajā spēlē futbolā. Viegli nebija, bet beigās viss sanāca kā pēc notīm – uzvalkā un baltā kreklā uz skatuves kāpa Daugavpilī dzimušais Aleksandrs Cauņa. Un arī norunāja kā no grāmatas. Protams, latviski. Bet visādi citādi radās sajūta, ka Latviešu biedrības namā krievu valoda tik daudz nebija skanējusi teju vai kopš laikiem, kad te bija Apgabala Virsnieku nams – tautā saukts par oficieru namu un ar runu uzstājās maršals Ivans Bagramjans. Latvijas futbolu tā nemainībā varētu apskaust pat britu konservatīvie. Bet "māmuliņa" šobrīd ir tādā kondīcijā, ka preciniekus neizvēlas. Ar lielu zuteni zelta nāktu Lindermans, ņemtu arī viņu.

Sekojot futbolistu tradīcijai, līdz gadu mijai tikšot paziņots arī Gada zolmanis. Visi tagad min – Raimonds Gerkens? Agnis Kalnkaziņš? Miervaldis Polis? Linda Mūrniece?

Zināmu ažiotāžu un ne tikai Rīgā arī radīja arī LL-XXL koncerts, ko vēlreiz varēšot skatīt arī šo trešdien "Palladium", kur pirms gadiem 35 tauta ar asarām acīs tvēra "Mūzikas skaņas". Arī tagad tika gan ausīm, gan acīm. Daļai gan tā arī nepalika skaidrs – vai Jaunpupam piķis aptrūcies, vai arī tērpam pa vertikāli vai pa horizontāli baķis bija par mazu? Ja vertikālā līnija nemieru neradīja, tad horizontālā lika ne tikai krūtīm vien cilāties. Nu ja – tādu drēbes baķu jau laikam arī nav, lai to visu tā vienkārši apņemtu. Bet visādi citādi – koncerts, uz kuru vērts aiziet. Nenožēlosiet neviena iztērētā santīma! Linda garantē! Dārzaugļu ielas nams piecietīs. Bet Madonā vai Preiļos gan daudz vairāk gaidot Busuļintaru vai "Baltos lāčus". Sak, veči, lai tie rīdzinieki tur tīksminās, jums pietiek ar pupiem, kas mājās zem deķa!

Šobrīd gan nopietnas pretenzijas "Palladium" esot izvirzījuši ugunsdzēsēji. Ar projektu viss esot kārtībā, bet tā realizācija... Jo, lūk, ugunsgrēka gadījumā tā dzēšanai ūdens ar tējkannām būtu jānes no dzelzceļa stacijas. Labs risinājums – ja katrs no 1000 apmeklētājiem atnes pa litram, sanāk cisterna. 1000 čaiņiki noliktavā jau esot un ko tur tā Būvvalde piekasoties.

Gandrīz neviena nemanīts Rīgā paciemojās New-Vasyuki prezidents Kirsans Iļumžinovs, kas savā Kalmikijā reiz nodibināja FIDE, jeb Starptautisko šaha federāciju. Še viņš brauca ielikt pamatakmeni šaha pilij un bija pārsteigts par latviešu tempiem. Paskatījās uz Pārdaugavu un saprata, ka šaha pils jau gatava. Viņam patika šis laidņa siluets. Laidnis šahā ir viltīga figūra, jo nekad neiet taisni – tikai pa labi vai pa kreisi. Un pareizi dara, jo gan pasakās, gan dzīvē tie, kas mēģina iet taisni, parasti "siktim baška", jeb, no kalmiku valodas tulkojot, "dabū pa muti". "Laidnī" drīz varēšot notikt šaha olimpiāde un dzīvošot visi divos "Silja Simphony" līdzīgos prāmjos, kas tikšot pietauvoti krastā un kursēšot starp Akmens un Dzelzceļa tiltu un Daugavas labo un kreiso krastu.

Starptautiskie aizdevēji vēl nebija paspējuši aizbraukt, kad klāt jau bija rumāņu zemniekiem līdzīgie aizņēmēji, kas, Vilkam piedraudot ar pistolei līdzīgu priekšmetu, gribēja aizņemties uz pavisam neatdošanu Sprūdžam budžetā atvēlēto summu. Kažociņš un Reiniks visu tik vēroja Urmasam raksturīgā mierā. Kā nekā šis Reiniks nav skrienu, skrienu Reiniks, kas nolika uz ausīm visu Lietuvu. Labi, ka pēdējā brīdī iejaucās Bērziņš, paziņojot, ka vienīgais, ko šie varot dabūt, esot viņa Jūrmalas rezidence. Bet arī ar noteikumu, ka tur nedrīkst ierīkot bordeli un mirušos saimes locekļus nedrīkst apbedīt rezidences dārzā, jo pieminekļi pārāk kontrastēs ar apkārtnes architektūru. Šie ātri atdzisa un aizbrauca uz Sabili.

Skolotāji beidzot ir saņēmuši apstiprinājumu savām aizdomām, ka Izglītības ministrs Ķīlis būs ķīlis izglītībā. Skaidrs, ka Latvijā vasaras brīvlaiks ir par garu! Nav klaušu vai kolhozu laiki, kad skolniekiem vajadzēja palīdzēt vecākiem savākt pārtiku un kurināmo ziemai. Tagad viss ir "Maximā", "Elvi" un "Top". Kā nav tur, ir autoveikalā, kas pie Zentas tantes atbrauc reizi nedēļā. Tur nu gan ir VISS! Atšķirībā no aizvēsturiskiem laikiem, kad vasarā bērni peldējās, spēlēja futbolu vai vismaz klases lēkāja, tagad tik un tā sēž pie datora. Līdz ar to arī siltums un D vitamīns tik un tā iet organismam garām. Turklāt solārijs tagad ir pat Lielajās Kļockās, kur nu vēl Ventspilī. Vienīgā nelaime, ka ar ventu, ko kā ekvivalentu latam, dolāram un tugrikam, nesen ieviesa Puzes taurētājs, Kļockās vēl nevar norēķināties.... Principā ar šo Ķīļa ierosinājumu viss ir skaidrs – brīvlaiku sāks ar Jāņiem, lai bērniem uz pohām tomēr nav jāsēž klasē, bet beigs ar sanākšanu pie Jaunavas Marijas Aglonā. Un tad ar Dieva svētība pa tiešo uz skolas solu. Lai vairs negribas grēkot un blēņas darīt! Vienīgā problēma esot ar skolu bufetniecēm un pavārēm, kas garajā brīvlaikā jau trīs gadus uz priekšu esot saplānojušas atvaļinājumus Šeišelu salās, Kurševelā un Biaricā un nevienam Ķīļa piedāvājumam negribot piekāpties. Ja nu tikai pēc 2014.gada.

Tad jau varbūt būs sniegs. Mazliet jau bija arī nupat, bet izkusa vēl ātrāk kā naudiņa bankomātos... Nekas, var dzīvot arī tā.

Jūsmis Skaidris Gaujmalietis, speciāli no Katla vulkāna

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!