Foto: Publicitātes foto

Situācija, kad zemo tarifu dēļ darbu masveidā plāno pamest Dzemdību nama ārsti, apliecina Veselības aprūpes un darba devēju asociācijas (VADDA) izteiktos brīdinājumus, pie kā var novest ilgstoša zemu tarifu uzturēšana nozarē. Nenosakot metodoloģiski pareizi aprēķinātus tarifus visiem veselības aprūpes nozarē strādājošajiem, turpināsies ārstu aizbraukšana no valsts, bet pacientiem iespēja tikt pie valsts apmaksātiem speciālistiem turpinās katastrofāli samazināties.

Kritiskā situācijā šobrīd atrodas arī ambulatori strādājošie ārsti, ultrasonogrāfijas un daļa radioloģijas diagnostikas speciālisti. Tostarp 97% radiologu un ultrasonogrāfijas speciālistu, kā arī 90% radiologu asistentu jau ir atzinuši, ka nebūs gatavi strādāt par jaunajā tarifu projektā norādīto atalgojumu. Līdz ar to, piemēram, tādi pakalpojumi kā ginekoloģiskā ultrasonogrāfija, grūtnieču ultrasonogrāfija, krūšu dziedzeru ultrasonogrāfija, vairogdziedzera ultrasonogrāfija, vēdera iekšējo orgānu ultrasonogrāfija un citi pakalpojumi par valsts naudu iedzīvotājiem vienkārši vairs nebūs pieejami – būs jāgaida mēnešiem garās rindās, vai arī izmeklēšana pilnībā jāapmaksā pašam pacientam.

Ieklausoties nozares pārstāvju ieteikumos Veselības ministrija projektā ir ieplānojusi paaugstināt tarifus daļai ambulatori strādājošo speciālistu un daļai radioloģijas pakalpojumu, kas uzlabos situāciju un varētu motivēs viņus turpināt sniegt valsts apmaksātus pakalpojumus. Tāpēc joprojām ceram, ka ministrija ņems vērā briestošo krīzi un atbildīgi novērtēs arī ultrasonogrāfijas un to radioloģijas speciālistu darbu, kas pacientiem nodrošina datortomogrāfijas pakalpojumus.

Jebkāda īslaicīga atalgojuma palielināšana atsevišķu nozaru darbiniekiem, vai kompensējošu mehānismu izstrādes mēģinājumi būs lemti neveiksmei, ja tarifu aprēķināšanai beidzot netiks pieiets kompleksi, izstrādājot vienotu uz reālām izmaksām balstītu metodiku. Ir jāpārtrauc tarifu izstrāde šaurā ierēdņu lokā, nekonsultējoties ar vadošajiem nozares speciālistiem un organizācijām.

Kritiskas situācijas, nepareizi izstrādātu tarifu dēļ, Latvijā jau ir piedzīvotas vairākkārt, piemēram, ginekoloģijas un bērnu zobārstniecības jomā, kur zemo tarifu dēļ valsts apmaksātie pakalpojumi pacientiem ilgstoši būtībā nebija pieejami.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!