Vakar ziņu aģentūrā LETA parādījās ziņa “Rīgas domē var triumfēt biznesa intereses” ar vēstījumu, atsaucoties uz anonīmiem frakciju pārstāvjiem, ka koalīcijas veidošanā galvaspilsētā par noteicošām varot kļūt partiju sponsoru biznesa intereses. Būtu diezgan naivi uzskatīt, ka sponsoriem nav teikšana, tomēr, ja šo ziņu rūpīgi analizē, tad rodas jautājums - kādu varu īsti grib šie sponsori?
Minētajā ziņā piesaukti “ventspilnieki” un “Parekss banka”, kuri “vēloties Rīgas pašvaldības vadību nodot sev paklausīgo sociāldemokrātu rokās”. Piesaukta Rīgas domes kontu apkalpošana, interese par Rīgas pašvaldības pārvaldījumā esošajiem mežiem un Rīgas ostas darbības koriģēšana. Protams, šādi piemēri nedaudz primitivizē jautājumu, un, protams, “pareksieši” savu līdzdalību politiskās diskusijās tūlīt pat noliedza, un, droši vien, ventspilnieki izdarīs to pašu. Taču, ņemot vērā to, ka partiju finansēšanā līdzās publiski redzamajai daļai daudzi zinātāji piesauc nedeklarēto, arī no šādām anonīmām ziņām var veidot priekšstatu par “aisberga neredzamo daļu”.

Neiedziļinoties šajos piemēros veidojas savdabīga pretruna – viena vai divas, atkarībā no konteksta, no pašreiz valdošajām partijām arī bieži vien tiek saistītas ar augšminētajiem sponsoriem. Bet, ņemot vērā pašreizējo sociāldemokrātu tuvināšanos PCTVL, var izvirzīt versijas, ka, vai nu sponsori nav apmierināti ar līdzšinējo “klientu” rīcību, vai arī ar PCTVL tie saista lielākas cerības. Protams, ja pieļaujam versiju, ka arī šos procesus nosaka sponsoru intereses.

Lai kā arī nebūtu, šī uzmanības akcentēšana uz sponsoriem liek secināt, ka, atšķirībā no līdzšinējām varas partijām un pat sociāldemokrātiem, par kuru komerciālo nodrošinājumu jau izskanējusi ne viena vien konkrēta versija, par PCTVL skaidrības, ir krietni mazāk. Apvienības lielākajai dalībniecei – Tautas saskaņas partijai pērngada deklarētais budžets bija nepilni trīs tūkstoši latu, un par šāgada pirmajiem mēnešiem, tāpat kā pārējiem, pagaidām oficiālu ziņu nav. Tai pat laikā minētajā ziņā par PCTVL teikts, ka tiem “esot savas biznesa intereses, un daudzi ietekmīgi krievu biznesmeņi, kas līdz šim bija spiesti pašvaldību pazemīgi lūgt, tagad kā "uzvarētāju" sponsori, varēs diktēt savus noteikumus”. Te nu var piebilst tikai lielu jautājuma zīmi…

Visbeidzot, jāpiebilst, ka par sponsoru interesēm līdzās Rīgas domei pagājušajā nedēļā tika runāts arī attiecībā uz Jūrmalas domi. Uz jaunās domes veidošanu tiekot izdarīts liels spiediens no Rīgas puses, ko organizējot “puiši tauriņos no Smilšu ielas” jeb Pareksa banka – tā visnotaļ konkrēti pateica jaunievēlētais deputāts uzņēmējs Vladimirs Barinovs. Lai cik šai ziņā būtu taisnības, jāatzīmē, ka Jūrmalā vismaz mēra ievēlēšanā vienojās tie, kuri Rīgā šobrīd vienoties nespēj – LSDSP, Tautas partija un Latvijas ceļš.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!