No privatizējamās “Latvijas Kuģniecības” (LK) valsts pilnvarnieka posteņa atceltā Eižena Cepurnieka vietā vakar iecelts Ekonomikas ministrijas (EM) darbinieks Valdis Vasiļjevs, un tagad atkal LK ir trīs pilnvarnieki, kā to prasa statūti. Tikmēr daudzkārt par nepieciešamām atzītās kardinālās izmaiņas pilnvarnieku sistēmā nenotiek, bet notiekošās ir apšaubāmas no lietderības viedokļa.
Nav šaubu, ka EM Privatizācijas procesu uzraudzības nodaļas darbinieks, dažās citās, mazākās kompānijās pilnvarnieka funkcijas pildījušais Vasiļjevs nav mazāk kompetents par to pašu Cepurnieku, kā arī abiem pārējiem pilnvarniekiem – Druvi Skulti vai Māri Kaijaku. Tomēr, ņemot vērā, ka šis pilnvarnieks vajadzīgs uz ļoti neilgu laiku, no Privatizācijas aģentūras (PA) valdes lēmuma jēgas vērtēšanas viedokļa var piekrist arī Vladimiram Makarovam, kurš vakar izteicās, ka labāk vajadzētu mainīt statūtus, atstājot divus valsts pilnvarniekus. Protams, cauri kā āža kāja spīd Makarova politiskā greizsirdība, jo Cepurnieks taču bija tēvzemietis, bet Vasiļjevu, līdzās ceļiniekam Skultem un tautpartijietim Kaijakam, PA ģenerāldirektors Jānis Naglis nosaucis par “politiski neitrālu”. Tiesa gan, jāpiebilst, ka šis pilnvarnieks ministrijā ir atkal tās pašas Tautas partijas ministra Aigara Kalvīša padotais.

Vakardienas Makarova izteikumi, ka TB/LNNK, aicinot no amata atkāpties Cepurnieku, “rēķinājās, ka valdībā tiks pieņemts likums, kas paredz vispār atteikties no valsts pilnvarnieku institūcijas un nododot to funkcijas attiecīgo nozaru ministriju pārziņā”, atgādina vienu no nesen izskanējušiem neizpildītiem solījumiem. Tas bija aptuveni pirms mēneša, kad valdībā tika akceptēti jauni pilnvarnieku darba samaksas noteikumi – toreiz finansu ministrs Gundars Bērziņš teica, ka principā jau viņš piekrītot savam partijas biedram Kalvītim, kas ierosina pilnvarnieku institūciju vispār likvidēt, un par to tikšot lemts jau pēc nedēļas. Nelēma ne pēc nedēļas ne pēc divām, un arī tagad vēl arvien Kalvītis tikai sola attiecīgu likumprojektu iesniegt valdībā. Kaut gan jau 21.februārī, melns uz balta ziņu aģentūra BNS, atsaucoties uz Ekonomikas ministrijas preses sekretāru, vēstīja: “ministrs Aigars Kalvītis cer, ka jau 26.februāra koalīcijas padomes sēdē varētu atkārtoti skatīt Ekonomikas ministrijas izstrādāto likumprojektu, kas paredz atteikties no valsts pilnvarnieku amatiem, nododot to funkcijas ministrijām”.

Līdz ar to šobrīd jau diezgan droši var paredzēt, ka 1.aprīlī stāsies spēkā februārī apstiprinātie noteikumi par pilnvarnieku samaksu, kas, lai gan tika pasludināti kā liels sasniegums un lielas izmaiņas, neparedz līdzšinējās ievērojamās pilnvarnieku samaksas īpaši samazināt, dažu kategoriju uzņēmumos pat tiek pieļauts palielinājums…

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!