Foto: Zigismunds Zālmanis (NIKON)

Tuvojoties gada nogalei, Latvijas Futbola federācija (LFF) rīko tradicionālo aptauju (šim vārdam tālāk būs liela nozīme), noskaidrojot labākos vairākās nominācijās. Tomēr arī tik vienkāršā lietā kā labāko noskaidrošana LFF ir "sava demokrātija un atklātība", kas izpaudusies arī citās jomās jau gadu gadiem. Cirks turpina savu gājienu!

Portāls "Delfi" jau vēstīja par žurnālistu aprindās nu jau leģendāro statistikas sistēmu, kura izmaksājusi vairākus desmitus tūkstošu, taču tā arī nestrādā. Pat sīkākā informācija (par izstrādātāju) LFF likās tik slepena, ka to nedrīkst publiskot, lai gan to atrast nebija grūti un sarežģīti.

Vēl vairāki LFF "pigori" ir bijuši visnotaļ interesanti. Piemēram, LFF funkcionāri pirms daudziem gadiem lepni žurnālistiem stāstīja par stadiona "Daugava" teritorijā esošās tobrīd LFF biroja ēkas atjaunošanu, trešā stāva uzcelšanu un futbola muzeja izveidošanu. Projektam bija plānots piesaistīt UEFA un FIFA līdzekļus (iespējams, tie arī bija dabūti), bet realizācija - braucot garām stadionam no tilta puses var redzēt šo DIVSTĀVU ēku, kas ir ļoti pamesta. Tad dažs funkcionārs sev izrakstīja prēmijas par citu projektu, lai gan pie tā ieviešanas dzīvē pat tuvumā nebija... Domājams, ka tādus piemērus varētu minēt vēl un vēl.

Bet šī gada balsojums ir vienkārši fenomenāls un nebijis, iespējams, pat pasaules vēsturē. 27.novembrī masu mediju pārstāvji saņēma aicinājumu piedalīties APTAUJĀ par gada labāko futbolistu. Pēc detalizēta izklāsta sekoja piebilde: "Lūgums ņemt vērā, ka šī ir Aptauja nevis balsojums, tādejādi galīgais vārds katras nominācijas uzvarētāja noteikšanai būs LFF ģenerāsekretāra [Jāņa Mežecka] kompetencē."

Neapšaubu Mežecka kompetenci (kā nekā pats spēlējis futbolu un futbolā ir "no matu galiņiem līdz papēžiem"), bet rodas jautājums - kāpēc tad ir jāprasa citiem viedoklis? Pieņemsim, ka lielākā daļa nobalsos par vienu spēlētāju, kurš LFF darbinieku acīs nebūs pelnījis šo balvu. Vai tad tāpēc balvu saņems cits, kurš LFF pulciņam ir mīļāks un lojālāks?

Līdzīgi piemēri jau ir bijuši. Kā savā blogā rakstīja "Sporta Avīzes" žurnālists Ilvars Koscinkevičs, pērn balsojumā par Latvijas labāko futbolisti visvairāk - 16 punktus - saņēma Sintija Greiere, taču balvu pasniedza Olgai Ivanovai, kurai bija 10 punkti. Pamatojums? Greiere jau uzvarēja savulaik 2009.gadā. Balsojumā par Latvijas labāko treneri balvu saņēma toreizējais (bet nu jau bijušais) "Ventspils" galvenais treneris Sergejs Podpalijs, bet balsojumā visvairāk punktu ieguva Aleksandrs Starkovs.

Visticamāk, ka ir vēl vairāki šādi piemēri, tikai LFF tos cenšas slēpt...

Bet atgriezīsimies pie aptaujas. Pēc aicinājuma saņemšanas vairāki Latvijas sporta žurnālisti nolēma ignorēt šo APTAUJU, jo mūsu viedokli tāpat neņem vērā. LFF gan solījusies laboties un to arī darīja, 4.decembra vakarā publicējot ziņu par "Laureātu vakaru", kurā paslēpts viens jauks teikumiņš: "Pretēji iepriekš publiskajā telpā izskanējušajai informācijai attiecībā uz Gada laureātu apstiprināšanas kārtību, Latvijas Futbola federācija (LFF) informē, ka Gada laureāti Latvijas futbolā šogad tiks noteikti, balstoties uz Latvijas futbola nomināciju un laureātu noteikšanas apstiprināto nolikumu."

Liekas, ka visas problēmas atrisināts, atvainojamies, "pazudām tulkojumā" un tagad viss ir kārtībā. Nekā nebija!!! Jautrība turpinās!

Atveram vaļā šo nolikumu, kurā sīki aprakstīts par nominācijām, par balsojuma dalībniekiem, utt. Un turpat rakstīts, ka nolikums apstiprināts 2.decembrī (!!!) un "Balsojuma norises laiks: 2012.gada 04.decembris - 07.decembris plkst. 12:00". Mīļā LFF, tad lūdzu konkrētāk - balsojums vai aptauja? Un kāpēc no 4.decembra, lai gan varēja balsot jau no 27.novembra? Un kas notiek ar tām anketām, kuras iesūtītas līdz 4.decembrim?

Savulaik viens no kolēģiem rakstīja par cirku Raunas ielā (Latvijas Hokeja federācija), tad tagad lēnām Latvijas sporta galvenā cirka loma šķiet mainījusi pieraksta vietu: adrese  - Rīgā, Grostonas ielā 6B (Olimpiskā Centra 2.stāvā), LV-1013. Ieeja no Vesetas ielas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!