Foto: DELFI
Ir diezgan skumji raudzīties, kā Rīgas dome mēra Nila Ušakova vadībā darbojas tikai 119368 jeb tikai 49,4% rīdzinieku labā, respektīvi, to rīdzinieku, kas nobalsoja par Domes valdošās koalīcijas partijām.

Tomēr vēl sāpīgāk būtu konstatēt, ka darbošanās notiek nevis nepilnas puses galvaspilsētas iedzīvotāju, bet šauras noziedzīgas kliķes intereses.

Tomēr nekā savādāk nevar skaidrot spītīgo nevēlēšanos ieraudzīt to nelikumību jūru, kas plosās Saskaņas centra kontrolētajā Rīgas namu pārvaldniekā.

Līdz Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) un Ģenerālprokuratūras lēmumiem un, iespējams, sekojošiem skaļiem tiesas procesiem par krāpnieciskām shēmām Rīgas namu pārvaldnieka darbības paspārnē, protams, ir pāragri meklēt vainīgos un personīgi atbildīgos par esošās situācijas radīšanu, tomēr apbrīnojama ir mēra tuvredzīgā nevēlēšanās esošās dzīvokļu apsaimniekošanas kļūmes labot.

Tā vietā, lai reāli apzinātu situāciju Rīgā ar tukšajiem pašvaldības dzīvokļiem, kas pēc man pieejamiem datiem vien uz 2011. gada nogali bija vismaz 649 (!) un rastu saprātīgus tās risinājumus, kaut vai šos tukšos dzīvokļus nododot 6591 ģimeņu garās dzīvokļu rindas samazināšanai, Nils Ušakovs izcili demagoģiski populistiskā garā norāda, ka šie dzīvokļi ir sliktā stāvoklī un daži no viņiem no dzīvokļu rindas piedāvājuma izņemti jau pirms vairākiem gadiem.

Tad rodas jautājums, kuras šobrīd Saskaņas centra kontrolētās Rīgas pašvaldības struktūras ir vainīgas pie tā, ka šie dzīvokļi atrodas tādā stāvoklī, kādā mēra kungam ir labpaticis tos parādīt sabiedrībai publiskotajos foto materiālos.

(https://www.riga.lv/NR/rdonlyres/0255ED0F-8A83-4D00-B5D2-2305BB67F952/40747/foto1.JPG) Šeit ir vērojami ne tikai primitīvi ugunsdrošības noteikumu pārkāpumi, bet arī rodas jautājums – uz kāda pamata un kā rīkojuma pašvaldības dzīvokļos tiek ierīkotas krāmu noliktavas? Tikpat šokējoša ir mēra argumentācija par labu šāda dzīvokļa izkrāpšanai, balstoties uz to slikto stāvokli. Minētajā ēkā Rīgas pašvaldība ir pārdevusi izsolē jau 16 (!) dzīvokļus par 3500-6500 Ls gabalā. Izskatās, ka Rīgai un tās mēram N.Ušakovam lieki 20 000 latu Rīgas budžetā nav vajadzīgi.

Iespējams, lai slēptu izveidotās krāpnieciskās shēmas, dažus dzīvokļus uz papīra pataisot par koplietošanas telpām, Rīgas namu apsaimniekotājs tīši kavējas nodot pārvaldīšanā mājas privatizēto dzīvokļu īpašniekiem, kas veido lielāko daļu no atsevišķu šaubīgo māju iedzīvotājiem. Faktiski ir radusies situācija, ka, privatizējot savus dzīvokļus, viņi ir privatizējuši arī daļu no koplietošanas telpās "paslēptajiem" dzīvokļiem. Šādā gadījumā ir nodarīts ne tikai kaitējums māju iemītniekiem, izkrāpjot no viņiem netaisnīgu komunālo maksājumu daļu, bet arī Rīgas pilsētai, kam šie dzīvokļi ir piederējuši pirms koplietošanas telpu domājamo daļu privatizācijas.

Šobrīd tiek gaidīta atbilde arī no Kadastra reģistra, vai un kā ir iespējams šos dzīvokļus transformēt atpakaļ par dzīvojamām nevis koplietošanas telpām. Protams, atklāts jautājums ir, kas segs izdevumus gan visu pārējo iedzīvotāju zemesgrāmatu pārformēšanai, gan pilsētas nestos zaudējumus šāda procesa gaitā. Arī mēra argumentācija par visuresošajiem bezpajumtniekiem, lai gan ticama, atsevišķos konkrētos gadījumos nav patiesa, jo pēc Latvenergo sniegtās informācijas par konkrētajiem dzīvokļiem līdz pat š.g. janvārim regulāri ir maksāts elektrības rēķins. Var jau būt, ka gadījušies īpaši apzinīgi bezpajumtnieki... Varbūt Rīgā plosās kāds īpašs N.Ušakovam mīļš poltergeists? Ar to varētu izskaidrot arī to, ka konkrētās mājas koplietošanas telpu elektroapgāde ir katram dzīvokļa īpašniekam izmaksājusi apmēram 1,8 Ls mēnesī, kas, protams ir nieks, tomēr tas ir vismaz 8 (!) reizes vairāk nekā identiskās apkārtējās mājās. Arī atkritumu apsaimniekošana šis mājas iemītniekiem izmaksā par 23 santīmiem +PVN dārgāk nekā apkārtējo māju iemītniekiem.

Par Rīgas domes mēra un citu amatpersonu saikni ar šādiem poltergeistiem tuvākajā laikā lems Ģenerālprokuratūra un, iespējams, arī tiesa, tomēr šīs nav vienīgās N. Ušakova vadītās domes īpatnības dzīvokļu politikas jautājumos. Esmu vairākkārt mēram piedāvājis aktīvu palīdzību esošo nelikumību novēršanā, tomēr uz ikkatru konstruktīvu piedāvājumu no opozīcijas deputāta puses N. Ušakvos labprātāk atbild caur medijiem. Gribas tomēr cerēt, ka Rīgas mērs aizstāv vismaz tikai savu vēlētāju, nevis pavisam šauras daļēji noziedzīgas kliķes intereses.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!