Foto: Publicitātes foto
Paldies Viesturam Rudzītim, ka rosināja kaismīgu diskusiju par sievietes un vīrieša attiecībām. Problēma, kuru zin visi Latvijas psihologi, bet Rudzītis vienīgais atļāvās publiski runāt, kā rezultātā tika apvainots vardarbības veicināšanā un izslēgts no Latvijas Psihologu Biedrības.

Ja iepazītos ar Psihologu biedrības vadību, konstatēsim, ka tās valdē ir tikai sievietes. LPB padomē no 14 locekļiem ir tikai 3 vīrieši un padomes priekšsēdētāja ir sieviete. Ētikas komisijā ir tikai septiņas sievietes, revīzijās komisijā arī piecas sievietes, rezultātā nebrīnīsimies par Psihologu biedrības lēmumu atņemt Viesturam Rudzītim psihologa sertifikātu par to , ka pacēlis problēmu, ka nekas neierobežo sievietes psiholoģiskos instinktīvos dzinuļus , kuru rezultātā ciešs bērni un tiek postītas ģimenes.

   "... Aizvainotā sieva cenšas vīram atriebties ar atbildes triecienu un kā atriebības ierocis ne reti tiek izmantoti bērni. Tamdēļ bieži ciešs ne tikai abi vecāki , bet arī bērni, kuri visa tā rezultātā var gūt smagu psiholoģisku traumu..."

 "...Tad rodas vēlme atriebties, kaut vai vārdiski, kaut vai pasakot kaut ko nejauku, izdarot kādu nekrietnību. Sieviete cer, ka tad, ja otrs cietīs tāpat kā viņa, sāpes mazināsies..." 

 Arī mana saruna ar psiholoģi Ladu Stoligvo nebija iepriecinoša.  Nav risinājumu! Sieviete atriebsies aiz aizvainojuma līdz mūža beigām, pat nevēlēsies iedziļināties, cik pamatots aizvainojums.  Atriebībā cietīs bērni. Bērni tiks noskaņoti pret tēvu. Tiks veidota atbalstītāju komanda, lai nomelnotu bērnu tēvu, lai kaut kā savai sirdsapziņai attaisnotu savu rīcību, kurā ciešs bērni. Līdz mūža beigām nevēlēsies sakārtot attiecības ar bērnu tēvu, lai arī kas notiktu ar kopīgiem bērniem

Mani visvairāk šokēja psiholoģes nolemtība - tur neko nevar darīt, tas ir līdz mūža beigām. Iespējams, ka 30 -40 gadu vecumā bērni, kuri mātes ietekmē visā ir vainojuši tēvu, spēs saprast faktisko situāciju.

Neticēju, kā tā - neko nevar darīt?  Vēl cerēju, ka Viesturs Rudzītis dos padomu, kā risināt to , lai bērni necieš no vecāku nesaskaņām. Piedodiet, Rudzīša kungs neaicināja uz vardarbību, tikai norādīja, ka vienīgais risinājums ir tiesa, lai gan viņa balsī sadzirdēju nolemtību. Vēlāk sapratu iemeslu. Tiesā, lai noteiktu aizbildniecību pār bērniem, ir vajadzīgs bāriņtiesas atzinums, kuru tiesa ņem vērā sagatavojot savu spriedumu. It kā loģiski, bet faktiski šī iestāde ir nevis bērnu interešu aizstāve, bet sieviešu, kas sastāda 95% bāriņtiesas darbinieku īpatsvaru, pusē.

Bāriņtiesa- sieviešu tiesību, ne pienākumu stingrākā citadele. Māte ir nesavaldīga, nespējīga tikt galā ar emocijām, ir gadījumi, kad sit bērnam, tā ka asins aumaļām tek. Ko lems bāriņtiesa? Pie mātes ir labāk, jo tā ir audzināšana! Māte dara visu, lai bērni nevarētu tikties un komunicēt ar tēvu. Kā labā lems bāriņtiesa? Mātes! Māte gan tuvinieku, gan pat plašsaziņas līdzekļos cenšas nomelnot tēvu, izvairās no kopīgas bērnu audzināšanas problēmu risināšanas komunikācijā ar bērnu tēvu. Kā labā lems bāriņtiesa? Mātes, jo viņai ir tiesības izvēlēties ar ko un kā komunicēt! Mātei nav laika būt kopā ar bērniem, tā algo cilvēku, lai tas pieskata bērnus. Kur bāriņtiesa lems bērniem jābūt? Ar mātes algotu cilvēku, nevis ar bērnu tēvu.  Bāriņtiesas psihologa atzinumu rakstīs tās pašas LPB pārstāvēta psiholoģe, kāds jūsuprāt tas būs? Saprotu Rudzīša nolemtību.

Vēlreiz paldies Tev Viestur, ka pacēli šo problēmu. Ja, mums ir veidi, kā ierobežot vīrieša Dieva un dabas dotos instinktus, tad mums nav veidu, kā ierobežot sievietes dabas dotos instinktus. Un lai arī mēs runājam par psiholoģisko teroru, faktiski LR likumdošanā, nav reālu līdzekļu kā no tā izsargāties, kur nu vēl apturēt. Lai gan arī, kā domātājs, kurš analizē procesus mūsu sabiedrībā, uzskatu, ka problēma nav "dzemdē" un "dievietē", bet sievietes instinktā izvēlēties ģenētiski stiprāko tēvu saviem bērniem un ik pa brīdim pārbaudīt, vai tiešām viņas bērnu tēvs ir piemērotākais, kurš aizsargās viņu un bērnus. 

Tā kā mūsdienu likumdošana nepieļauj vīrietim parādīt, ka viņš spēj būt drošākais sargs viņai un bērniem, tad arī sākas problēmas, par kurām Viesturs runā. Situācija saasinās pusmūža krīzē ap 40 gadiem, kad cilvēks sāk pārvērtēt vērtības un neizskaidrojams dzinulis spiež kaut ko mainīt.

No vienas puses nu "štrunts" ar sieviešu un vīriešu attiecību problēmām, bez tām mēs varam paēst, bet no otras puses, vai tas nav par grūtu mūsu mazajai valsti, ka uz visas Eiropas fona ir lielākais šķirto laulību skaits un 104 tūkstošu mātes Latvijā audzina vienas bērnus.

Tūkstošiem bērnu aug bez tēva audzināšanas! Piedodiet, kaismīgie monogāmijas aizstāvji, bet tā vien iemesla dēļ vajadzētu atbalstīt poligāmiju. Katram bērnam ir vajadzīga gan mātes mīlestība, gan tēva stingrā roka.

Uzskatu, ka galvenais, kas jādara ir jāpiespiež vecākus savstarpēji risināt problēmas, nevis uz nepamatota aizvainojuma emociju pamata atteikties risināt jautājumus. Mums ir "izvarots" ģimenes institūts. Esam radījuši murgainu sistēmu, kur ģimenes problēmas risina malā stāvošas organizācijas, kuras nav spējīgas iedziļināties katras ģimenes situācijā, tā vietā lai domstarpības risinātu ģimenē ar radinieku, vecāku un vecvecāku palīdzību.

Noziegums ir, ka vecāki savas emocijas, aizvainojumus un atriebību stāda augstāk par  bērniem, un vēl organizācijas, kurām vajadzētu aizstāvēt bērnus, atbalsta šādus vecākus! Kas par mūsu sabiedrībā iesakņojušos murgu, kad vajadzēja radīt bērnus, tad esam viens otram esam labākie no labākajiem, bet kad ir kādas dzīves problēmas, tad "štrunts" ar bērniem jāšķiras, nav citu risinājumu, viņš ir sliktākais no sliktākajiem.

Tāpat kā Rudzītis, aicinu meklēt risinājumus, pietiks ar lielāko šķirto laulību skaitu un simt tūkstoš vientuļo māšu, un bez tēva augošo bērnu!

Portāls "Delfi" neatbild par versiju sadaļā autoru publicētajiem faktiem.

"Viesturs Rudzītis nekad nav bijis Latvijas Psihologu biedrības biedrs un līdz ar to arī nav izslēgts no Latvijas Psihologu biedrības.
Latvijas Psihoterapeitu biedrība, no kuras ir izslēgts Viesturs Rudzītis, un Latvijas Psihologu biedrība, uz ko atsaucas un par kuru komentē Valdis Kalnozols, ir divas dažāda profesionālās organizācijas, no kurām Latvijas Psihoterapeitu biedrība apvieno psihoterapeitus, savukārt Latvijas Psihologu biedrība – psihologus.
Aicinām autoru noskaidrot un rakstā izmantot precīzus faktus par biedrības biedriem un vadības sastāvu, nevis nodarboties ar kļūdainu interpretāciju.
Ar cieņu,
Latvijas Psihologu biedrības Padome un Valde".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!