Latvijas kadetu izlases astotā vieta Eiropas čempionātā apliecināja, ka ceturto gadu pēc kārtas kadetu un junioru grupā esam starp Eiropas labākajām komandām. R.Otersona un V.Kārkliņa vadītā izlase šajā turnīrā spēlēja tādu basketbolu, ar kādu Eiropā var izcīnīt augstas vietas.
Proti, tai bija laba aizsardzība (gan individuālā, gan komandas darbība), tai bija labi organizēts uzbrukums ar akcentu uz centra spēlētāju izmantošanu un augsta spēles disciplīna. Ar šiem ieročiem izdevās ļoti veiksmīgs starts, komandas līderi parādīja 120% no savām iespējām un jau pēc trijām spēlēm komanda bija izpildījusi uzdevumu – iekļuvusi ceturtdaļfinālā.

Turpinājumā sniegums nebija tik veiksmīgs, jo pret spēcīgajiem pretiniekiem atklājās līdzvērtīgu rezervju trūkums. Labākās komandas turnīra gaitā uzlaboja sniegumu, bet mūsējiem tādu rezervju nebija. Tomēr astotā vieta uzskatāma par panākumu, tikšana augstāk jau būtu fantastika. Ja būs kārtīgs darbs, laba nākotne no šīs komandas basketbolistiem varētu būt Andrim Biedriņam un Kasparam Bērziņam.

Pret frančiem treneri apjuka

Treneri nebija devuši komandu spēlēt uz zaudējumu mačā ar Franciju, taču gribēja pataupīt līderu spēkus. Otrais sastāvs spēlēja neveiksmīgi, bet nestandarta situācijā, kad franči bezkaunīgi centās atdot uzvaru, lai pašiem nevajadzētu spēlēt ar Lietuvu, un pēc tam arī ar Dienvidslāviju vai Grieķiju, treneri apjuka un pārāk vēlu aktīvi iejaucās spēles gaitā. Šī spēle iedragāja komandas prestižu, kā jau to pirms dažām dienām atzīmēja arī DELFI lasītāji savās atsauksmēs.

Rīga nav gatava šādām sacensībām

Latvijas basketbols daudz zaudēja zāles maiņas dēļ:
· Latvijas komandai bija grūti spēlēt lielajā karstumā;
· zālē netika visi skatītāji;
· LBS neguva plānotos ieņēmumus.

Tomēr iniciatīva uzņemties čempionāta rīkošanu bija pareiza, jo mūsu jauniešu basketbols bija pelnījis iespēju savās mājās redzēt Eiropas labākās jauniešu komandas. Izvirzot šo ideju, pirms trim gadiem gan nedomāju, ka Sporta pils tik strauji novecos un nebūs piemērota šim turnīram. Citādā ziņā organizācija bija augstā līmenī. Nākamais mērķis būs sarīkot Eiropas 2007.gada čempionātu, bet tas būs iespējams tikai tādā gadījumā, ja Rīgā uzcels modernas sporta halles.

Kadetu un junioru turnīru prestižs

Eiropas čempionātu finālturnīrā tikt ir ļoti grūti, jo daudzas valstis grib parādīt savus jaunos talantus Eiropas arēnā.

Par jauniešu augsto meistarības līmeni liecina, piemēram, šāds fakts: no basketbolistiem, kuri 1998.gadā piedalījās Eiropas U-18 čempionātā Varnā, kur Latvija izcīnīja 4.vietu, desmit jau nodraftēti NBA un vēl vairāki basketbolisti var papildināt šo skaitu. Vai starp viņiem būs arī kāds Latvijas pārstāvis? Jācer, ka būs. Fiziskās attīstības ziņā latvieši nobriest vēlāk nekā dienvidnieki, kuri draftā iekļūst 18-19 gadu vecumā. Latviešiem vēl ir laiks sevi parādīt līdz 22 gadiem. Pēc skautu domām šobrīd no Latvijas basketbolistiem augstākais reitings ir Mārim Ļaksam, kuram šogad paliek 20 gadu, tāpat kā Kristapam Valteram un Raitim Grafam, savukārt Kasparam Ciprusam ir tikai 19.

Iepriekšējo gadu pieredze rāda, ka tās valstis, kuras regulāri iegūst augstas vietas junioru sacensībās, pēc sešiem līdz desmit gadiem – kad juniori ir izauguši par meistariem - izcīna labas vietas arī valstsvienību sacensībās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!