Foto: LETA
Latvijā vēl joprojām izglītības sfērā ir sociālā nevienlīdzība. Lūk, daži fakti no Valsts Kontroles 2007.gada revīzijas atzinuma (lai jūs nemulsina tas, ka šie dati nav pirmā svaiguma, jo nekas būtisks šajā jomā mainījies nav):

(..) Pēc pašvaldību un skolu sniegtās informācijas izglītības programmu īstenošanas izmaksas uz vienu skolēnu apmeklētajās pašvaldībās raksturojamas amplitūdā: 2004.gadā no Ls 36 līdz Ls 1477; 2005.gadā - no Ls 42 līdz Ls 1 765; 2006.gadā - no Ls 69 līdz Ls 2127 (..)

Un vakar raidījumā bija runa tieši par principu "nauda seko skolēnam". Neatkārtošu visas tēzes, ko raidījumā izteica eksperti, bet, runājot par atziņu – sociālā nevienlīdzība – gribētu tikai atkārtot vienu: ir 2011.gads, un joprojām jūsu izglītība ir atkarīga no tā, kurā reģionā un kādā ģimenē esat piedzimis. Jā, un "nauda seko skolēnam" varētu būt viena no šīm atslēgām, kā šo sociālo nevienlīdzību kaut nedaudz padarīt mazāku. Izglītības sistēmas pārvaldība ar to cerams kaut kad tiks galā. Protams, ja atradīsies cilvēki vecāku, skolu direktoru, politiķu vidū, kuri sapurinās mūsu gurstošo IzM un iedos šiem vai citiem cilvēkiem enerģiju palīdzēt valstij.

Tikmēr gribu visiem pateikt lielu paldies par mūsu atbalstīšanu pusgada garumā - tik ilgi šis projekts par Latvijas intelektuālo attīstību ir bijis televīzijas ēterā ar raidījumu "Intelektuālā Apokalipse. Būt vai nebūt.". Šis raidījums ir izteikti antikomerciāls, jo runā par tematu, kas komerctelevīzijās ir neierastas. Par to paldies LNT, ka šādam projektam ļāva šajā televīzijas kanālā būt (raidījums no LNT bija finansiāli neatkarīgs).

Šī projekta nākamais solis būs palūkot, cik daudz Latvijā ir sabiedriski aktīvu cilvēku, kuri mēģinās palīdzēt valstij nomainīt, kā tagad gudri saka, "izglītības paradigmu" uz kaut ko cilvēcīgāku un mūsdienām atbilstošāku. Pēc tam, jūlija nogalē, mēs organizēsim "Vispusīga intelekta attīstības pilotskolu", kurā divu nedēļu intensīvos mācību kursos strādāsim ar jauniešiem, kuri jūt, ka vajag uzlabot savu intelektuālo potenciālu. Mūsu viens no galvenajiem uzdevumiem šādās mācībās ir "sociālā atbildība", kas ietver sevī ļoti daudzus intelektuāli attīstīta cilvēka parametrus ar spēju izprast situāciju, komunicēt, veidot kontaktus, būt radošiem u.c. Tiem, kuri vēl vēlas pieteikties, varat izdarīt to vietnē www.intelektam.lv. Šī pieteikšanās attiecas gan uz tiem, kuri vēlas mācīties (vecums no 18 -22 gadi), gan tiem skolotājiem, kuriem interesē mācību procesi šādos virzienos – radošums, zinātne (kognitīvā psiholoģija, neirozinātne), cilvēks (pašizpratne, pašrefleksija, psihosomātika), sabiedrība (komunikācija, sociālo mediju tehnoloģijas).

Cerot uz labām izmaiņām Latvijas izglītībā, es novēlu, lai arī nākamajās prezidenta vēlēšanās tiktu ievēlēta pasaules mēroga personība! Kāpēc? Tādēļ, ka prezidents ir laikam viena no vēl retajām godājamajām institūcijām un, ja šajā amatā būs cienījams, respektējams, godprātīgs, spēcīgs cilvēks ar mugurkaulu, tad, iespējams, ka valstij parādīsies reāla attīstības stratēģija, un tas ir ļoti vajadzīgs arī izglītībai. Būtu laikam izteikti gļēvi noklusēt savu redzējumu un tamdēļ teikšu godīgi – nē, no medijos nosauktajiem cilvēkiem, neviens manuprāt nav tāds, kurš varētu nākamajos četros gados valsti no bedres mēģināt izvest ārā. Bet ceru, ka ir tomēr iespējams brīnums, un tāda persona tomēr parādīsies. Persona, kura būtu, kā minimums, Vairas Vīķes-Freibergas kalibra. Un tikai nesakiet, ka prezidentam nav iespēju. Ir! Intelektuāla, godprātīga, spēcīga personība daudz ko spēj izdarīt!

Vairāk par projektu: www. intelektam.lv/
Twitter: dule_viesturs
Šo projektu veido "Latvijas Intelektuālās Attīstības Fonds".
Televīzijas raidījums "Intelektuālā Apokalipse. Būt vai nebūt." ir daļa no sociāla, apolitiska projekta, kas meklē iespējas palīdzēt Latvijas intelekta attīstībai. Projekta mērķis – Latvijas prioritāte ir uz intelekta attīstību vērsta sabiedrība. Mēs vēlamies realizēt intelekta attīstības risinājumus, ņemot vērā Latvijas un pasaules labākās apmācību metodes un principus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!