Foto: Privātais arhīvs
Mūža pensijas apdrošināšana Latvijā ir pieejama jau ceturto gadu, un katru gadu ir novērojams arvien lielāks skaits to pensionāru, kas izvēlas slēgt līgumu ar apdrošināšanas kompānijām par 2. līmenī uzkrātās pensijas saņemšanu. Salīdzinājumā ar iepriekšējo gadu mūža pensijas dalībnieku skaits ir pieaudzis vairāk nekā trīs reizes. Produkts Latvijas apdrošināšanas tirgū ir bijis vajadzīgs un pierādījis savu nozīmīgumu.

No visiem dzīvības apdrošināšanas pakalpojumiem tieši mūža pensiju apdrošināšanai ir vislielākais pieaugums. Pērn salīdzinājumā ar 2015. gadu par 1,5 reizi pieaudzis iegādāto mūža pensiju apmērs (iegādāts par otrajā jeb valsts fondēto pensiju līmenī uzkrāto kapitālu), un šobrīd tas sasniedzis 10,7 miljonus eiro. Pozitīvi, ka ir izdevies radīt pensionāru uzticību pakalpojumam, kas ir pieprasīts un novērtēts arī citur pasaulē.

Igaunijā mūža pensijas apdrošināšana ir pieejama daudz ilgāk nekā Latvijā, arī pakalpojuma dalībnieku skaits tur ir lielāks. Igaunijas iedzīvotāji ir daudz zinošāki par iespējām, un tur ir jūtams atbalsts no darba devēju puses, kas ir ieinteresēti informēt pirmspensijas darbiniekus par viņu nākotnes iespējām. Mūsu praksē ir bijuši gadījumi, kad pensionāri Latvijā būtu gatavi saņemt mūža pensijas apdrošināšanu, taču nevar to izdarīt, jo svarīgo lēmumu ir pieņēmuši pārsteidzoties, neizskatot apdrošinātāju piedāvājumu.

Mūža pensijai ir divas būtiskas priekšrocības – iespēja to atstāt mantojumā un elastīgs izmaksu grafiks. Ja 2. pensiju līmenī uzkrātais kapitāls tiek atstāts valsts pārraudzībā, tad Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra nodokļu maksātāja personīgajā kontā uzkrātos līdzekļus izmaksā kopā ar valsts nodrošināto ikmēneša vecuma pensiju, nepiedāvājot iespēju mainīt maksājuma apmēru vai tā izpildes regularitāti.

Tāpat, ja pensijas saņēmējs savu 2. pensiju līmeņa uzkrāto kapitālu ir pielicis pie 1. pensiju līmeņa valsts sistēmā, pēc aiziešanas viņsaulē visa uzkrātā nauda paliek valstij pensiju solidaritātes mehānismā, un personas labuma guvējiem vai tuviniekiem nav tiesību pretendēt uz atlikušo uzkrājuma summu.

Gluži pretēji ir tad, kad pensionārs izvēlējies mūža pensijas apdrošināšanu. Ir tikai viens nosacījums, kas jāņem vērā tiem, kas sasnieguši pensijas vecumu un vēlas pieteikties mūža pensijai – uzkrātajam kapitālam 2. pensiju līmenī ir jābūt vismaz 3 000 eiro.

Mūsdienās pensionāriem ir tiesības pašiem noteikt kārtību un regularitāti, kādā tiek izmaksāts personīgi uzkrātais kapitāls. Veicot mūža pensijas apdrošināšanu, 50% no 2. pensiju līmenī uzkrātā kapitāla iespējams saņemt jau pirmajos piecos pensionēšanās vecuma gados. Vislielākais mīts, ar ko saskaras apdrošinātāji, ir sabiedrībā valdošais uzskats, ka pie valsts naudu atstāt ir drošāk nekā pie privātā apdrošinātāja. Gribu atgādināt, ka valsts līdzekļus iegūst no privātajiem komersantiem – tātad pati valsts darbība balstīta uz privāto uzņēmēju veikumu. Valsti var uzskatīt par privāto komersantu sagādātās labklājības apsaimniekotāju, bet ne radītāju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!